19 април, 2024

Както знаем, Windows 7 бе предпочитана операционна система за редица бизнеси, поради което от Microsoft създадоха задна вратичка за тях – специална поддръжка на “седмицата” за още три години, но срещу определено заплащане от 50, 100 и 150 долара за компютър. Сега обаче на хоризонта се появява нов лъч надежда за почитателите, който се нарича Free Software Foundation. 

След като ИТ обществото, а и не само, прие съкрушително раздялата с Windows 7 и всеподобни сърцераздирателни gif-ове и мемета заляха интернет пространството, FSF решават да вземат нещата в свои ръце, борейки се срещу корпоративното решение. За отбелязване е, че техният ход не представлява молба, а е изискване. 

Free Software Foundation създадоха петиция, която разпространяват в интернет с ясна идея – Windows 7 да премине като Open Source, тъй като това е най-адекватният начин, удовлетворяващ и двете страни. На този етап участвалите са 4000, а от FSF са категорични – Windows трябва да уважава свободата и сигурността на своите потребители, а не просто да ги избута към най-новата версия на софтуера.

FSF е неправителствена организация, създадена от Ричард Сталман през 1985 г. и оттогава основа на нейната дейност е именно пропагандирането на свободата в използването на един софтуер – неговата абсолютна достъпност до разработчиците. 

 

 

 

 

 

 

Тагове: , , ,
Author