20 април, 2024

Конрад Камински е софтуерен инженер, работещ за Allegro – полска компания, ориентирана към e-commerce. Той има 20 години опит в ИТ индустрията под различни форми като разработчик, технологичен лидер и др. 

Какво ви изненада на Global Tech Summit конференциите?

Броят на хората е нещо, което което винаги ме изненадва тук. Имаме 1000 или 2000 човека, така че са доста. Това е една от най-големите конференции, на които съм присъствал. Това винаги е много приятно да се види – всичките тези, които идват и ти задават въпроси. Това е друго нещо, което си спомням от миналата година и което се повтаря – след лекцията хората идват и задават въпроси, което е много хубаво, защото моите лекции са по-технически и задълбочени. Това обикновено означава, че има по-малко присъстващи отколкото на основните теми. Но когато хората дойдат след лекцията и задават въпроси е чудесно, защото означава, че нещо е привлякло интересът им. 

Защо според Вас Java е толкова популярен език сред програмистите? Какво доведе всички тези хора на конференцията?

Има го от доста време, почти 25 години и търпи постоянна промяна и развитие. В миналото имаше и моменти на застой, но в днешно време, когато на всеки шест месеца има нова версия на Java, скоростта на промяна е висока и това е нещото, което привлича хората. Те виждат, че постоянно излизат подобрения и все по-добри начини да се пишат програми и т.н. Понеже има повече хора заети с Java, скоростта на развитие е по-голяма от тази в други зони или екосистеми. Мисля, че това привлича все повече хора към JAVA и към JVM като цяло, както и към други неща около JVM.

Какви са Вашите надежди за бъдещето? Какво се надявате да се случи в сферата на технологиите?

Има тенденции, които могат да се забележат и в момента. Например AI. Това е нещо, което навлиза във все повече в различни области и аз се надявам да навлезе и в общоприетото разработване на софтуер. Мисля, че то се случва в различни аспекти на работата. Изкуственият интелект може да ни насочи върху това, кое е оптимално и къде трябва да търсим друг начин. Не само в крайните решения, но и в продуктите които се създават.

Какво бихте посъветвали младите хора, които тепърва стартират своите кариери? 

Това, което винаги търся в младите са основополагащите знания. Неща като алгоритми и BETA-структури, всички онези неща които се учат в университета са много важни. Може да не изглеждат важни първоначално, когато започнете да разработвате, да използвате Java и т.н. Но с придобиването на все повече знания и с промяната на позициите, когато ставате по-старши, тези неща стават все по-важни. Затова аз смятам, че основите: операционни системи, процесори, алгоритми ще са важни Все пак са били важни преди двадесет години и ще бъдат все така важни след двадесет години.Мисля,че това са нещата, върху които хората наистина трябва да се фокусират. Езици и фреймуърк идват и си отиват, но основите остават същите, не се променят.

Интервюто проведе Стефан Стефанов

 

Тагове: , , , , ,
Author