19 юни, 2024

Емили Джианг е Java Champion и Libertine Microservices Architect and Advocate в IBM. Освен това е и Senior MicroProfile lead, като е начело на спецификациите на MicroProfile Config, Fault Tolerance и Service Mesh. Като лектор, тя обикаля цял свят, но където и да отиде е категорична – Java е най-добрият език.   

Участвате на голям брой конференции по цял свят. Какво е предизвикателството за Вас като лектор? 

Определено пътуването. Като Developer advocate съм принудена да пътувам постоянно. Освен това съм Libertine microservice architect и имам много работа по спецификации. Това значи, винаги трябва да подсигурявам това дали една спецификация се движи в правилната посока и дали ще продължи да се развива. Но трябва да следя и начинът, по който технологичната общност я приема. Много е важно да знам, че нашите Libertine имплементации са добри и достатъчно бързи. 

Какъв програмен език използвате в основата на Вашата работа? 

Използвам Java, което е нормално след като съм Java Champion…

Какви са предимствата на Java? 

Java има чудесна екосистема. Съществуват толкова много инструменти построени около този език. Беше странно, когато преди няколко години хората говореха, че времето на Java е преброено и ще умре. А ето, че сега е по-силна от всякога и е на първо място в програмирането на модули. Все повече хора се ориентират към Java. Хората казваха и че за да работят подобаващо по различни microservices им трябва много по-качествена технология. Това просто не е така. Java все още е много добра за тази дейност. Поради тази причина съществува и microprofile programming module – за да осигурява всички необходими API-та за разработчиците на Java. 

Тагове: , , , , , , , ,
Author