20 април, 2024

Вернер Кайл работи като Project Manager и Software Architect, а освен това се включва в длъжности като консултант и анализатор на водещи технологии свързани с банкиране, застраховки, медийна и публична дейност. Той притежава и артистична черта, която по негови думи се сработва добре със софтуерната разработка… 

Г-н Кайл, ссвен програмирането имате и странична работа, която е свързана с писане на романи и текстове на песни. Разкажете малко повече…

Да. За жалост романите са малко или много на заден план, защото работя основно по втория си видео урок, който разглежда Jakarta EE. Предният беше свързан с оптимизирането на работата с Java EE, така че, бих казал, че съм повече в нехудожествена зона към момента.

А относно песните? Каква е връзката между музиката и програмирането?

Има много примери за успешно взаимодействие между двете. Например Ед Бърнс от JavaOne има група и свири на саксофон. Други негови колеги пеят, някои свирят на барабани. Да, не обикалят по турнета, но пък поне практикуват често и то не в гаража вкъщи. 

Сложно ли се постига комбинацията? 

Според мен не, защото и музиката, и програмирането са свързани с това да бъдеш креативен и иновативен, да намериш правилните модели, които да обединиш. Т.е. могат да бъдат различни и са, но същевременно имат много допирни точки. 

Доколкото разбрах, Java2Days конференцията Ви е добре позната…

За първи път бях на Java2Days през 2010 г., а преди две години участвах на Speakers of all time – лектори, които бяха селектирани от аудиторията. Определено сега конференцията е по-голяма и прави впечатление, че дори огромна конференция като DevOps не е позиционирана толкова добре и централно. Тук определено има много хубава гледка. 

По какви проекти работите и кой се отличава сред останалите? 

Трудно ми е да кажа, защото съм участвал в много различни проекти. Например, преди много години, през 2003 г., помагах на Sony да се съревновават с Apple iTunes. За жалост, не се получи особено добре за тях и след около седем години се наложи да закрият своя онлайн музикален магазин. Също така, този проект се рекламираше в почти всеки McDonalds в Германия – раздаваха се безплатни ваучери за Sony Connect Music Store.  

Какви enterprise системи разработвате? 

Всичко, което е базирано на JVM. Java EE, Jakarta EE, Weblogic. Дори имах възможността да използвам Java Units of Measurement където бях Maintenance Lead. Първата версия на този стандарт използвах в голяма Container Terminal Control System, която Siemens разработиха за Maersk. Най-напред системата бе използвана тази бе на пристанището на Танжер, Мароко. Това бе всъщност един от Java стандартите ни, които бяха използвани в голям проект. 

Т.е. основно работите с Java? 

Да, но не винаги работата го позволява. Например, преди този проект за Maersk, пак работихме с тях, като тогава трябваше да разработваме DevOps операции, още преди да съществува Docker. За тази цел ни трябваше Python. Аз лично нямам голям опит с този програмен език, така че да създам изцяло нова Python програма от нулата. Но за щастие работех с голям екип, съдържащ много талантливи разработчици, на които аз помагах с интеграцията на контейнери из цялата Java Enterprise среда. Всичко от IBM, Oracle, WebLogic или дори Play Framework, трябваше да работи. Та, аз участвах в тази интеграционна насока. Но езика, който използвахме бе Python. Освен това ми се налагаше да работя и с Shell script в DevOps. Някой път, когато програмирам pure functional development използвам език, който работи на JVM – Java, Groovy, Kotlin. Но в DevOps и test automation имаме JavaScript, Node.js, Angular или Python. 

Ще претърпи ли Java сериозна промяна в близко време?

Определено не мисля, че Java ще претърпи драматична промяна и ще ни изненада скоро. В Java 8 и 9 имахме много нови модификации, но не бих очаквал в близко време т.нар. “следващо голямо нещо”. Поне не и както беше с Java 5. 

Интервюто проведе Пламен Михайлов

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author