20 април, 2024

Джак Ширази работи в екипа за производителност и надеждност на Hotels.com, част от Expedia Group. Той е основател на JavaPerformanceTuning.com и автор на Java Performance Tuning (O’Reilly) и е официален Java Шампион от 2005 г.

Джак е работил на всички нива и на всички етапи на ИТ проекти в няколко индустрии, включително с приложения в реално време, ниска латентност и силно мащабирани приложения. Освен че е автор на популярната си книга и е допринесъл за няколко други книги, Джак е публикувал над 60 статии за изпълнението на Java за различни сайтове и списания. Публикува над 200 бюлетини за JavaPerformanceTuning.com за 15 години и с тези бюлетини публикува около 10 000 съвета за производителност и памет за Java. 

Той беше част от лекторите на Java2Days и отговори на няколко въпроса. 

Как се чувстваш на Global Tech Summit?

Много интересно събитие. Много ми харесва. Идвам за трети път тук и това е единственото място извън Лондон, на което идвам. Всичко конференции, на които ходя, са само в Лондон. Не харесвам да пътувам, особено до далечни места. Затова е единствената конференция извън Лондон, които посещавам.

Има ли нещо, което те изненада на тазгодишния формат на събитието?

Много ми беше интересно да видя широкия обсег от покриването на теми. Аз се интересувам от данни и машинно обучение. Има ги и тях.

Може би вече имаш някакво впечатление от българската IT общност. Какво мислиш за нея?

Обратната връзка, която получих тук – от хората, с които говорих, въпросите, които получих – общността е много изискана и са възможно най-актуални. Те правят много интересни неща. Въпросите бяха за много напреднало ниво. Според мен, българското IT е “state of the art”.

Защо, според теб, Java е толкова популярна сред разработчиците? Какви са причините?

Има няколко ниши за език. Има статичен, динамичен и UI – това основните ниши. UI е за JavaScript, динамичната е за Python и статичната е за Java. Няма никакъв смисъл по принцип да се местиш далеч от тях. C има интересна траектория, но се усеща като статичен на по-ниско ниво. Java е достатъчно продуктивен, за да изпълнява добре. Винаги има нещо, което може да го обърка, но това важи за всяка една от нишите. Аз съм изненадан, че никой не взима позицията на JavaScript. Всеки език си доминира добре в нишата и единствено нещо по-добре, може да го измести.

Има ли някакви недостатъци за Java?

Да, разбира се, че има. Най-основната e, че има прекалено много razor call. Почти всеки друг проблем на Java има набор от стандартни решения. Това правя в моите лекции, за да споделя стандартно решение. Това са толкова много възможни начини да правиш нещо и да знаеш, че нищо не е в най-доброто си състояние. Това, което ни трябва, поне според мен, е особено когато идва Project Loom ще има lightweight threads в Java, които ще решат много от проблемите. Все още не е напълно готово, ще изчакаме още няколко рилийза. Може би това е най-големите проблеми в Java.

Коя е най-голямата цел, когато пишеш книга?

Започнах да пиша книга, защото имах много материал за специфична сфера. По това време нямаше толкова много блогове, както сега. Затова реших, че е добро време да събера всичко в книга. Моята цел е да обучавам, да казвам на хората. Същата техника, която искам да постигна и с лекциите ми. Искам да споделя с хората начини да се справят проблем.

Какъв е съветът ти към младите дивелъпъри?

Направете си добра основа. Просто така работи всичко. Това е много важен аспект, за да разбираш от продуктивността и други подобни неща. Но все пак ще е нужно знание по machine learning, защото това ще бъде все по-голяма и все по-голяма част от IT индустрията.

Какво те влече най-много от технологиите, които очакваме през 2020г.?

Аз чакам с нетърпение Project Loom. Смятам, че това ще е много важно събитие за Java. А извън Java не съм много сигурен.

 

Интервюто проведе Стефан Стефанов

Тагове: , , , , , , , , , , , ,