25 април, 2024

В момента Алън Кук работи в Zendesk, където ръководи мобилните инженерни екипи, работещи както за приложенията, така и за SDK. Той има голяма страст към софтуерното инженерство и изграждането на висококачествени приложения, които са едновременно функционални, но и красиви. Надграждайки 10-годишната си разработка на комерсиален софтуер, има широк поток от знания, които включват акценти като изграждането на първите прототипи в MasterCard на системата, която раздвижва Apple Pay и Android Pay. Неговата лекция в CodeMonsters 2019 беше „Роботи, най-добрите тестери, които някога ще изградите“.

Как намирате Global Tech Summit? Как се чувствате тук?

Наистина съм впечатлен. За пръв път съм в България. Впечатлен съм от разнообразието от лектори и техните теми, качеството на презентациите и пространството наистина е вдъхновяващо. Толкова е готино, че тук можем да видим много млади хора, хора с техните деца. Това е вдъхновение.

Имате ли някакви познания за българската IT общност?

Опитът ми е ограничен. Шефът ми управляваше офис тук и той ми разказа за своите преживявания. Той беше много впечатлен от качеството на инженерите.

Имате ли златно правило?

Златното ми правило е последователност. Това е последователността на работата, дори консистентност за кода, който пиша и това предизвиква някои предизвикателства в моята компания, но като цяло последователността е най-важна.

Имате ли някакви технологични страхове за бъдещето?

Най-големият ми страх е вероятно последиците за сигурността. Имам всичките си светлини, свързани с интернет. Те са само крушки, но сигурността ме засяга. Може би ще имаме технологичен балон и ще имаме крах, какъвто сме имали в миналото с ерата на dotcom. Като цяло се вълнувам от неща като AI и машинно обучение и от възможностите, които са отворени за нас всеки ден.

Какъв е Вашият съвет към по-младите разработчици?

Бъдете любознателни, задавайте въпроси, не приемайте това, което хората ви казват. Когато бях в университета, учех код, но бях гладен за още и просто не се задържам с това, което се случва. Наистина е важно да имате страст към това, което правите. Останалото е лесно. Грижата за това и интересът са двете големи неща.

Интервюто проведе Стефан Стефанов

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,