26 април, 2024

Oracle обвини Google, че нарушава закона за авторското право, като копира API на езика за програмиране на Java. Но не след дълго Чарлс Дуан от R Street Institute написа статия за Ars Technica, в която обяснява, че Oracle копира API от Amazon. Въпреки че R Street Institute се финансира и от Google, все пак е изключително интересно мнение, защото законите за авторско право са много актуална тема в индустрията, особено когато са включени Oracle и Amazon.

Сред компаниите, предлагащи S3 API на Amazon, е самият Oracle. За да бъде съвместим с S3, Oracle копира множество елементи от API на Amazon, дори x-amz таговете.

За да избегнат последици, Oracle и апелативният съд, който одобри аргументите на Oracle, се опитаха да ограничат нарушаването на авторските права до частично повторно изпълнение на API, които са „несъвместими“ с оригинала. Но частичното повторно изпълнение е често срещано и често се очаква. Дори API за съвместимост S3 на Oracle отбелязва многобройните си „различия“ и несъвместимости с API на Amazon.

API трябва да не подлежи на нарушения на авторското право и това коментират в социалните мрежи множество специалисти.

Опасността от делото за авторско право на Oracle е, че може да попречи на по-малките технологични компании да изграждат съвместими версии на доминиращи софтуерни платформи. Без подобна съвместимост софтуерните програмисти, запознати с API на доминираща фирма, ефективно ще бъдат заключени в предложенията на тази фирма. Разбира се, конкурентите могат да поискат разрешение за използване на API, но даването на власт на вратарите на компаниите над конкуренцията чрез закона за авторското право не може да предложи добро за стабилно конкурентен пазар на софтуер.

Тагове: , , , , , , ,