18 април, 2024

Влодек Краковски е независим technical trainer и лектор в различни конференции от цял свят. Една от основните му насоки е подсигуряването на качеството на кода, но от годините си опит като team leader, за него са важни и въпросите около менажирането на хората и екипите. Разговаряйки с него, забелязваме и една интересна позиция спрямо технологичните конференции…

Г-н Краковски, откъде се заражда Вашия скептицизъм по технологичните конференции?

С времето възприятията ми се промениха. Участвам в такъв тип мероприятия от около 12 години и в началото си мислех, че можеш да научиш много. След това впечатлението ми се трансформира в насоката, че има много конференции и всички те се задвижват от спонсорите, които основно имат за цел да търсят нови служители. По-нататък, когато станах лидер на екип, впечатлението ми беше, че хората посещават такива конференции, за да се смесят с останалия networking, да се видят със стари приятели, да разберат кой къде работи, евентуално да намерят нова работа с по-високо заплащане и т.н. Следователно, реалността е, че тези хора не се връщат в компаниите си с много нови познания. Определено има “но” в цялата ситуация, но това е моето мнение. Със сигурност има много присъстващи и се надявам те да намерят нещо, което да им е полезно – например по време на организираните уъркшопи. Тогава те идват със своите лаптопи и тестват нещо, което се обсъжда в момента. Дори буквално да копират това, което аз правя на екрана – пак ще научат нещо. От тази гледна точка – тези събития определено имат ефект върху хората, компаниите и надявам се – върху технологичното познание. Но така или иначе, 50 минути са недостатъчни, за да научиш нещо.

Т.е. една лекция или уъркшоп е като тийзър на филм – загатва проблема, но не го решава?

Да, точно. Това, което ме дразни също е, от гледна точка на GDPR, че всички компании от всеки щанд те карат да си оставиш имейла и имената, за да те спамят. Искат да ти изпращат техните нови предложения за работа, като евентуално можеш да спечелиш награда от томбола – дрон. Бях на една конференция, на която всяка една присъстваща компания предлагаше награда дрон – само ако си оставиш имейла. Това е нелепо. Ти си на конференция, на която се очаква да научиш нещо ново, а не да спечелиш дрон.

По този начин определено сработва стратегията за привличане на повече хора към конференциите…

Знам, но така ще дойдат хора, за да спечелят дрон, а не да научат нещо или да присъстват на лекция.

Бил сте team leader в продължение на 5 години. Кои бяха най-големите предизвикателства пред Вас?

От една страна ти си шефа от когото зависят заплатите на хората. От друга – ти трябва да бъдеш част от екипа. Балансът между двете е най-сложното. Някой път се налага да казваш неща, които никак не са приятни. Същевременно трябва да мотивираш хората.

Какъв е най-добрият начин по който можете да мотивирате някого, чувстващ се демотивиран на работа?

Няма такъв начин. Можете да говорите с него, но това ще сработи само за известно време. Ключовият момент е да създадете атмосфера, среда, култура в екипа, която да мотивира всички. Т.е. самата среда да е такава, че хората да се мотивират сами. В противен случай, когато спреш да мотивираш някого, то той няма да е мотивиран повече. Това става прекалено изтощително. Затова – създадената среда трябва сама да си върши работата.

Как ще се развият технологиите в близко бъдеще?

Не бих могъл да си представя. Ще е догатване, но определено смятам, че хората ще използват телефоните си все повече и повече. В тях ще бъдат самолетните билети, личните карти – всичко. Ще ни е необходимо само един телефон в джоба.

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , ,
Author