19 април, 2024

Дейв Морис е Директор Доставки и Ръководител на Отдела за Инженерство към REWE Digital – доставчик на онлайн стратегии за REWE Group. Под негово ръководството, REWE Digital е отговорен за дигитализацията на сектора за търговия с храна в Германия, което позволява на клиентите на REWE да поръчват храна онлайн, която след това им се доставя до дома – прясна и охладена, в желаното от тях време. 

Г-н Морис, как се чувствате на конференциите от Global Tech Summit? 

За мен специално, това са едни от любимите ми конференции. Има доста широк набор от общности, свързани с технологиите. Освен това има много дискусии за Java, както и някои от основните казуси и новости от технологичния свят. Изключително вълнуващо е да видя някои от хората, които присъстват със своите лекции. 

Какво успяхте да извлечете от проведените лекции? 

Най-важното е, че всички хора излязоха, за да споделят своите идеи. Практичните начини, по които те използват някои от технологиите. Става ясно, че всички сме поставени пред еднотипни проблеми, било то network, database и др. Слушайки лекциите, в присъстващите винаги се провокира мисълта – “хей, това не съм го изпробвал” или “това не съм го тествал по точно този определен начин”. Поради тази причина всичко е много полезно. От мениджърска страна, ето че можем да обменим опит с наши колеги от Kaufland или други компании. 

Интересно нещо ми направи впечатление, докато разговарях с Влодек Краковски, който е лектор от Полша. Той сподели, че малко или много се чувства скептичен относно такъв тип конференции, защото според него, много от компаниите присъстват, за да намерят нови служители. Т.е. технологията остава на заден план за сметка на чистия корпоративен интерес. Не изцяло разбира се, но със сигурност в голям план. Какво мислите, има ли резон в това твърдение? 

Смятам че е така, да. Ако трябва да бъда честен, това не е причината ние от Rewe Digital да сме тук. Конференциите предоставят добра сцена за реклама на компании. Добре е да се рекламираш, да покажеш на хората кой си, какво правиш. Въпреки това, ние не сме тук, за да наемаме хора. Но накрая, като теглим чертата – ако чрез присъствието ни тук намерим някого, подходящ за нашата компания, то тогава ще намерим някого, подходящ за нашата компания и това е – ако е един – един е. Ако са десет души – десет души, а ако не намерим никого – тогава не намираме никого. И все пак – не това е нашият фокус. Най-лошото което може да се случи на тази конференция е, да научим нещо ново и да се срещнем с нови и интересни хора. Всички сме щастливи и се чувстваме достатъчно уверени в нашата компания. 

Какви са плановете на Rewe Digital за 2020 г.? 

Общо взето същото както и за 2019 г. Да поддържаме добрата работа и евентуално да се разширим от гледна точка на таланта. 

От глобална перспектива, какво можем да очакваме за следващата година? Ще има ли фундаментални новости в технологичния свят? 

От гледна точка на следващото голямо нещо, смятам че все още сме малко далеч. Струва ми се, че развитието на автоматизацията и умните домове ще стават все по-голям фактор. Може да не е следващата година, може да е през 2022 г., но определено има сериозна подготовка за това. Ето, че ние вече имаме изцяло автоматизиран склад, но все още имаме нужда от хора, които да извършват доставките. Какво ще стане когато те бъдат заменени от роботи? Представете си роботизирани ръце, извършващи рази работа? Няма да правят грешки, ще работят 24/7 и най-големият необходим ресурс ще е електричество. 

В тази насока, Бил Гейтс има интересна идея – ако човек бъде заменен от робот на работата си, то този робот трябва да плаща данъци. Не лично той, разбира се, но чрез компанията. Какво мислите по този въпрос? Трябва ли в такъв случай компаниите да плащат повече на държавата, след като доста хора ще изгубят работата си? 

Това е нещо, което определено ще трябва да изчакаме и да видим как ще се развие. Правителствата постоянно сменят своите правила и политики, затова е интересно – какво следва? В края на краищата, винаги може да се повиши корпоративният данък, но с какво ще помогне това? Кой го плаща този данък? Не е компанията, защото тя се движи в рамките на пазара и печели своите пари от клиентите, т.е. всъщност клиентите плащат този данък, просто не го осъзнават. Всички компании се съревновават, следователно трябва да поддържат сходни ценови нива. Ако една компания повиши цена, то тя се покачва и в целия сектор, за което някой трябва да плати. Финансовият директор подписва чековете, но в крайна сметка сме аз и ти тези, които плащат парите. Всичко това е един затворен кръг. 

 

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , ,
Author