25 април, 2024

Intel се почувствали “принудени” да продадат своя бизнес с модемни чипове на Apple, заради нелоялни практики от страна на Qualcomm.

Според признанията на Стивън Роджърс, EVP и главен съветник в Intel, написани в блог в петък, неговата компания “е била възпрепятствана да получи възможности да продава на модемния пазар и е била принудена да продава на цени, изкуствено изкривени от Qualcomm.”.  Според Роджърс, компанията е трябвало да напусне пазара, след като е инвестирала милиарди в разработката на продукти, които сега са собственост на Apple.

Тези обвинения са част от антитръстово дело срещу Qualcomm, което се води на втора инстанция, след като компанията вече загуби първото срещу Федералната търговска комисия на САЩ. Ако Qualcomm загуби и това дело, компанията ще бъде принудена да предоговори своите бизнес отношения.

Проблемът е, че в момента Qualcomm задължава производителите на оборудване да подписват лицензионно споразумение с тях, в противен случай не получава доставка от модемни чипове.

Apple вече закупи бизнеса на Intel с модемни чипове на стойност 1 млрд. долара. Intel пък ще продължи да развива 5G чипове за други устройства.

Тагове: , , ,