26 април, 2024

Имат хиляди граждани, собствен национален химн, флаг и вече избран парламент, но Асгардия по дефиниция е много различна от всяка друга нация на Земята. Описана като първото в света “космическо царство”, Асгардия е евентуална нация от 200 000 души, която се надява да установи своята територия в космоса в рамките на следващите 25 години.

Досега нацията не е изпратила никого в космоса, но е пуснала свой собствен безпилотен спътник “Асгардия-1”, който в момента е разположен в нискоземна орбита, движейки се със скорост 7,6 km/s. Страната планира да създаде своя собствена цифрова валута, наречена “solar”, а по-големите предстоящи проекти включват проектиране на защитен щит, който да пази човечеството от космически отломки и астероиди.

Асгардия е рожба на д-р Игор Ашурбейли, милиардер от руско-азербайджански произход, който официално се обяви като държавен глава на Асгардия на тържествена церемония във Виена. От 23 до 25 ноември в Талин се събира за първи път целият парламент на космическата нация.

Интересен факт е, че държавният глава на Асгардия е квалифициран инженер с редица успешни технологични бизнеси. Не се знае точната му стойност, но се говори, че Ашурбейли е удобно в клуба на милиардерите. Той основава софтуерна компания Socium през 1988 г., преди да се премести в Москва, за да работи с военни и научни компании.

Преди той е работил като консултант в ООН, като е съветвал как да защитим Земята от астероиди и космически заплахи, а от 2014 г. е редактирал международно космическо списание ROOM. Космосът е страст през целия му живот и е наливал собствените си пари в Асгардия.

В бъдеще той планира да начисли 100 евро годишна такса за гражданство, както и да събира данъци върху доходите и бизнеса от членовете, за да поддържа голямата и скъпа мечта.

Тагове: , , , , ,