19 април, 2024

Поддържането на метрото в комфортно място през летните горещини не е лесна задача. Това може да отнеме огромни количества енергия за захранване на вентилационните системи, които поддържат потока на въздуха и температурите.

Като седмата най-дълга метростанция в света средно 2,3 милиона пътници използват мрежата на Metro de Madrid от 294 километра писта и 301 станции всеки ден. За да помогне на пътниците да бъдат разхладени във вътрешността на гарите, особено през горещите летни месеци, Мадрид разполага с 891 вентилационни вентилатора, които изразходват до 80 гигават часа енергия годишно.

Осъзнал необходимостта да пести енергия и да намали разходите, Мадрид търсеше свежо мислене. Целта беше да се поддържат комфортните температури на метрото по възможно най-ефективния начин.

Експертите от мадридското метро за вентилация работеха с Accenture Applied Intelligence за разработване на система, която черпи вдъхновение от необичаен източник – координираното поведение на фураж на пчелна колония.

Системата използва алгоритъм за оптимизация, който използва огромно количество данни, за да проучи всяка възможна комбинация от температура на въздуха, архитектура на станцията, честота на влака, товар на пътниците и цена на електроенергията през целия ден.

Алгоритъмът използва, както исторически, така и симулирани данни, като разчита на външни и ниски температури през следващите 72 часа. Тъй като алгоритъмът използва машинно обучение, системата става по-добра при прогнозиране на оптималния баланс за всяка станция в мрежата във времето.

Тагове: , , , , ,