18 април, 2024

Все повече технологии се превеждат на български език или използват символи на кирилица. Apple смени шрифта си, включвайки San Francisco Pro, San Francisco Compact, San Francisco Mono и най-новия им серифен New York. Шрифтът San Francisco съдържа локална версия на кирилица с български форми. Беше въпрос на време тя да бъде интегрирана в локалните настройки на операционната система. Анонсираната преди около месец iOS 13 вече дава възможност да използвате българска форма на кирилица, на системно ниво.

По случай Деня на народните будители, Пловдив вече се радва на свои шрифтове. PlovdivTypeface е експериментален проект на българските графични студиа PUNKT и Typedepot за създаване на първи по рода си градски шрифт за свободно ползване. Технологията за създаването на шрифта е включила 4000 ръкописа на пловдивчани.

Живеем в бум на кирилизирането. Дори сръбската компания Quantox Technology наложи доста интересна версия на C++, която е базирана на JavaScript – Ћ++. В този език можете да програмиране на сръбски. Друг пример за възможност за програмиране на кирилица е с 1C, създаден от едноименната компания в Москва. С него се поддържат символи, които са доста близки до българския език.

Тагове: , , , , , , , , , , ,