23 април, 2024

Александър Денисов е Flutter evangelist и Java Developer. Той работи в Epam Systems Нижний Новгород, където е и основател на технологичната група “Google Developers Group”. Алекс разказа за условията за работа в ИТ бранша в Русия.

Описвате себе си като “Flutter evangelist”. Защо сте фен на този фреймуърк и какви са ползите от него?

Flutter е безплатен, open-source SDK за мобилни устройства, който може да се използва за създаване на “native-looking” приложения за Android и iOS с една и съща база код. Наистина съм впечатлен от тази технология, още от първия път, в който се опитах да работя с нея. Разбрах за Flutter, когато работих като Java разработчик, разработвах и  микросървизи. Можем да кажем, че на конференцията на Google I / O 2018 в Mountain View, когато обявих публичната бета версия на Flutter, ми се отвориха очите. Тогава имах опит с Android, но не и с iOS. Flutter ми даде възможност директно да започна да развивам уменията си на две платформи, така че реших да пробвам. Бях много изненадан колко е лесно да започнеш работа с него. Ако знаете как да работите с поне един език за програмиране, преминаването към Dart няма да ви се стори много трудно.

Не искам да навлизам в технически подробности, но Flutter има много предимства, които предшествениците му нямат. Ако се интересувате, просто потърсете в Google „Flutter benefits“, или пък… директно ми пишете.

В един момент си мислех, че много разработчици не знаят за възможността да създават готини мобилни приложения така бързо и лесно и аз съм човека, който трябва да ги просветли. Това е и причината да говоря за развитието на Flutter, да пиша статии, да провеждам семинари и да записвам подкаст на тази тема.

Къде работите в момента и по какво?

Работя в Epam Systems, където разработвам един от първите Flutter проекти на компанията. Името на проекта е “Infongen” и представлява платформа за текстов анализ, основана на изкуствен интелект. Мобилното приложение за този проект е изцяло разработено във Flutter. 

Сега Epam официално отвори Flutter Competence отдел и сме готови да предприемем проекти, които се нуждаят от разработка с тази технология. Ако например, клиентът не е решил коя технология да използваме, а ние виждаме, че Flutter е идеалното решение за целта, ние го предлагаме като решение на клиента. Моята роля в проекта е да бъда ръководител на екипа, отговарящ за мобилните решения. Освен това, като Co-Head във Flutter отдела на Epam, развивам уменията на екипа в компанията. 

Вие сте основател на GDG Нижний Новгород – на база на наблюденията Ви, дивелъпърите често ли търсят нови възможности и работодатели или предпочитат сигурността на дългосрочните професионално взаимоотношения?

Всички хора са различни, в това отношение дивелъпърите не са изключение. Организирах GDG Нижний Новгород най-вече за тези, които търсят възможности за развитие и са отворени за нови знания. Смятам, че развитието не се свежда само до смяната на работното място, то може да се случва и в компанията, в която работите. Много е хубаво, когато една компания поощрява развитието на служителите си и им дава възможността да научават нови неща в области, от които се интересуват, без да ги ограничават до това, по което работят. Знам, че винаги има хора, които са доволни от сегашното си състояние и които не искат да продължат напред, но не смятам, че те могат да постигнат особен успех. От година на година еволюцията на технологиите става все по-зашеметяваща и обещаваща – тя е възможност и ако разработчикът не иска знанията му да остараят, е необходимо да трупа нови знания и да расте.

Според Вас, кое е основното преимущество, което една компания може да предложи на своите разработчици, за да ги задържи за по-дълго време?

Един разработчик работи по-добре върху проектите и технологиите, за които гори отвътре! Ако е заинтересован, той дори ще прекара свободното си време в работа върху задачите си. Следователно, според мен, най-важното е да се даде възможност на човек да избира, а не да се поставя в рамки. Редно е да се потърси тази линия, в която се пресичат интересите на служителя и на компанията. И разбира се, е необходимо да се осигури комфортна среда за работа. Компанията, в която сега работя, е една от тези, това е и причината да избера нея, а не някоя друга.

Какъв е приносът на GDG Нижний Новгород за IT напредъка на вашия град?

В момента технологичните общности играят голяма роля за IT прогреса. Те доказват, че регионът притежава нужния опит и привлича както разработчици, които искат да направят този свят по-добър, така и компании, които искат да намерят професионалисти.

Общностите дават възможност на разработчиците да общуват и споделят опит извън обичайната позната среда, което значително разширява представите им. По този начин те много по-лесно могат да намират съмишленици, да откриват готини идеи и стартъпи. Ние, екипът на организатори на GDG Нижни Новгород, се опитваме да направим кръга от членовете си по-международен, за да покажем, че светът не се ограничава до Нижни Новгород или пък до Русия. Светът е много по-близо, отколкото много хора предполагат. Отговорите на безброй въпроси могат да бъдат намерени далеч по-лесно, просто трябва да знаете къде да ги потърсите.

Колко мислите, че трябва да бъде заплащането на Senior и Junior Developer?

Всъщност на този въпрос няма категоричен отговор. Всички компании са различни, както се различават и нивата на компетентност на различните Senior и Junior специалисти в тях. Веднъж бях свидетел на ситуация, в която Junior напусна работа, за да започне в компания, в която бе оценен на Senior ниво. И това не се случи, защото той не е имал възможността за растеж в компанията си, просто беше въпрос на различни критерии за оценка. Следователно от моя гледна точка, понятията Junior, Mid-Level и Senior ниво са много абстрактни. Необходима е преценка, основана изцяло на знания и опит и заплащане, съответстващо на тези компетенции.

 Според вас кой град в Русия предлага най-добрите възможности за разработчици на софтуер? 

Имам категоричен отговор на този въпрос – Москва, разбира се. Дори аз самият наскоро се преместих в Москва. В този град има много повече офиси на руски и международни компании, разнообразие от IT общности, конференции и мийтъпи. 

Това не означава, че в други градове няма нищо, има градове с много силна IT екосистема като Санкт Петербург, Новосибирск, Нижни Новгород и т.н., но в Москва, по мое мнение, все още е лидер във възможностите! 

Но Москва има и едно друго лице – това е огромен и много труден за живеене град, винаги има задръствания, винаги е претъпкано и всичко е по-скъпо в сравнение с други градове. Въпрос на избор е. Освен това можете да работите дистанционно, да живеете навсякъде или периодично да се местите от място на място. Всеки с вкуса си! 

Кои са някои от най-нетрадиционните практики за набиране на персонал, които сте чували да се прилагат в софтуерната индустрия?

Според мен е чудесно, когато компаниите използват нетрадиционни начини за наемане на служители. Например, когато Google постави билборд с пъзел, чието решение води до друг пъзел и когато някой разреши всички нива, отговорът води до Google Office. Никой нямаше представа, че това е Google, докато не стигне докрай!

За съжаление, компаниите в Русия рядко използват нетрадиционни подходи за наемане на IT кадри. По-голямата част от тях все още предпочитат масовото разпращане на имейли по тагове, без задълбочен анализ. Все още получавам оферти за позицията на разработчик със C ++, въпреки че не работя с тази технология от около 10 години.

Коя е най-честата грешка, която правят Mobile разработчиците?

Най-голямата грешка от моя гледна точка е затварянето – винаги трябва да сте отворени към нещо ново. Вземете например Flutter. Някои местни разработчици смятат, че всяка кросплатформена технология е лоша, независимо от детайлите. Решението им се основава на опита, натрупан преди 10 години от някои други хора, от други технологии и те не искат да тестват нещо ново, нито пък да се опитват да формират собствено мнение по въпроса. Това е огромна грешка! За всяка задача има оптимално решение, а за определен диапазон от задачи, решението е Flutter.

Интервюто проведе Вяра Стефчева

Author