18 април, 2024

Йондер Чейлан е експерт за Google в областта на уеб технологиите и от края на 90-те работи върху създаването на уеб и мобилни приложения в различни екосистеми за развитие. JavaScript и Web винаги са били негова страст и в днешно време той се наслаждава на тях, докато работи като Team Lead в KLM и LINKIT. Срещнахме се с него на GDG DevFest 2019 и му зададохме няколко въпроса.

С какво се занимаваш по-точно? Разкажи ни повече за себе си.

Аз съм от Холандия и съм Web GD. Аз съм запален по JavaScript и Web технологиите. Работя за компания, наречена LINKIT. Ние предоставяме услуги, свързани с средата на JavaScript. Изграждаме уеб приложения, JavaScript решения и автоматизация за JavaScript.

Какво мислиш за бъдещето на JavaScript? Има ли много разработчици, които предпочитат JavaScript?

Мисля, че като цяло общността на разработчиците печели. JavaScript е един от най-използваните езици. Също така един от най-мразените езици, ако питате Back-End разработчици. Знам, че осигурява гъвкавост, което е причина много разработчици да останат в тази екосистема. В днешно време не е нужно да живеем в такава среда. Имаме езици като TypeScript, който е супер set на JavaScript и помага на хора с Back-End бекграунд за Java, C # и др. да влязат в екосистемата на JavaScript. Ето как тази екосистема расте и новите технологии също. Мисля, че JavaScript е гръбнакът на мрежата. Той е толкова достъпен и незаменим. Ще остане дълго време и ще продължи да расте. И също така включва някои обещаващи API като WebVR. Хората започват да използват нови интерфейси от виртуална среда, така че няма да останете само с докосванията на клавиатурата. Можете да сте в крак с този вид технологии с тези реализации на Web.

Публикуваме третия ни брой на списанието. Основната тема е пазарът на ИТ индустрията в България. Можете ли да споделиш нещо за пазара и заплатите в Холандия?

Холандският пазар е доста горещ, особено за Front-End разработчици или JavaScript разработчици. Преместих се в Холандия преди 4 години и имах възможността да правя интервюта почти в 5 компании. Брат ми също наскоро се премести в Холандия. Има нужда от повече разработчици, повече експерти и затова има bootcamps, програми за обучение и др. Ако нямате образование по компютърни науки, все пак можете да научите програмиране, като се самообучавате или посещавате друг тип институции. Хората често започват като младши разработчици. Така заплатата в сравнение с източноевропейските страни е по-висока, но в същото време стандартът на живот също е по-висок. Когато изчислявате всички разходи, които трябва да похарчите, всички данъци, които трябва да платите – няма много разлика. Моето мнение е, все пак съм родом от Турция и сравнявам с пазара в там, Холандия осигурява по-добър жизнен баланс и по-добро качество на живот и ще видите, че данъците, които плащате там, се използват разумно. В цялата страна, в целия град – вие наблюдавате, че данъците ви се използват по добър начин. Много стартиращи фирми започват своя бизнес въз основа на предимствата, които получават. Много стартъпи в Берлин, а също и в Амстердам, големи компании – всеки търси разработчици. Пазарът на кадри е много малък.

Според нашата статистика най-добрата полза за българските разработчици е сладоледът в офиса. Какво е мнението ти за това? Кое е най-добрата социална придобивка?

Според мен най-добрата социална придобивка в работна среда е да си отворен към света и да насърчаваш. Когато получите възможности да се развивате, гъвкавостта да бъдете домакин на семинар или да говорите за нещо вътрешно с колегите си, е важно. Ако сте имали време да разпространите знанията, това е най-добрата полза. Наричам го полза, защото понякога е в противоречие с очакванията на бизнеса. Ако, например, работите върху една функция, това удвоява разходите за бизнеса. Важно е да разпространявате знанията в рамките на компанията. Но най-често срещаните социални придобивки са PlayStation Cafe, храна и т.н.

Храната в Холандия е много интересен казус. Обикновено нямате храна за обяд. Може би има някакви снаксове, но културата е, че те не ви осигуряват обяда. Откъдето идвам храната е в сърцевината на културата. В Турция не можете да си представите работна среда, без да има осигурена храна. В Холандия не обичат да обядват, това не е в тяхната култура, обичат сандвичи – два слоя хляб и тънка филийка сирене – това е вашият обяд! Преди имах огромен и тежък обяд и за мен това беше културен шок.

За какво ще говориш на GDG DevFest Sofia? Каква е темата?

Имам две сесии. Говорих за mobile development. Става въпрос за насоки за мобилната платформа с PWA. Отново ще говоря на работилница за изграждането на готово PWA за производство с Angular и Firebase.

Как се виждаш след 5 години? Каква е мечтата на JavaScript разработчика в Холандия?

Искам да съм още по-ориентиран към JavaScript. Искам да допринеса още повече на общността. В Турция нямах достатъчно време да допринеса за този тип общност и събития. Причината беше жизненият баланс, който имах там. Сега имам много повече свободно време. Имам инженерно образование, получих го от Техническия университет в Истанбул, но трябваше да науча всичко за програмирането сам, без никаква помощ и никакви насоки. Опитвам се да наставлявам хората, да им помагам и питам разработчиците какви биха били техните цели и техните очаквания след 5 години. Въз основа на тяхната информация и отговори им предоставям какъв би бил техният маршрут, за да им помогна. Това е моята стойност. Искам да бъда свързан повече с менторство, искам да разбера хората. Обичам да общувам и да се запознавам с хора на събития.

Интервюто проведе Атанас Нейчев
снимки: GDG Sofia

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,