23 април, 2024

Компанията Google разработва приложение за безопасност, чиято функция е да разпознава и отчита автомобилните произшествия, повишавайки шансовете за оцеляване в пътен инцидент. 

Personal Safety App е разработена за Pixel телефони, като ще работи с помощта на сензори, засичащи движението на автомобила, а също и чрез микрофона на устройството, предаващ звуците от околната среда. Но това не означава подслушване на разговорите, които провеждаме в колата. Приложението е програмирано, така че да се активира при определени, по-силни звуци, които са нестандартни за безаварийно движещ се автомобил. Например, по-изострени шумове, като счупване на стъкло. Възможно е да се случват грешки и апликацията да се активира от повишаване на тон в семеен скандал в автомобила или писък, но в този случай единствено ще трябва да натиснете бутона, индикиращ че всичко е наред. Може би не със семейното разбирателство, но поне с колата. 

Ако се активира погрешно, апликацията ще ви даде опции от “No Crash” или “Minor crash”, след като посочите, че сте добре. Но при по-тежки инциденти, след липса на отговор на второто запитване от Personal Safety, приложението ще се свързва с 911. Засега предстои употреба единствено на американска територия. 

Тагове:
Author