27 април, 2024

Linux Foundation обяви, че ще бъде домакин на InterUSS Platform Open Source Project, за да се даде възможност на надеждна, сигурна и оперативна съвместимост между UAS Service Suppliers (USSs), които напредват с безопасните и ефективни операции с дронове. Първоначалните участници са както индустриални, така и регулаторни организации – Wing, AirMap, Uber и Швейцарската федерална служба за гражданска авиация (FOCA).

Майк Долан, вицепрезидент по стратегическите програми, Linux Foundation

Подобно на еволюцията на градовете, нашето небе става все по-оживен. В опит да извадят наяве иновациите и да осигурят безопасност, авиационните регулатори по целия свят прилагат UAS управление на трафика (UTM, наричан още U-Space), за да подкрепят бързо нарастващите и разнообразни операции с дронове. Под UTM, набор от USS (известни също като U-Space доставчици на услуги или USP) подпомагат операторите на дронове да извършват безопасни и съвместими операции. USS могат да предоставят услуги в припокриване на въздушното пространство и да споделят данни, когато това се изисква за поддръжка на услуги като стратегическо деконфликтиране на полетни планове и отдалечена идентификация и индустрията разработва стандарти за това споделяне на данни чрез организации като ASTM International. Проектът InterUSS предоставя форум за сътрудничество и разработване на съвместими със стандартите за отворен код реализации, които улесняват комуникацията в UTM/U-Space среда.

Платформата InterUSS поддържа редица UTM/U-Space услуги, като улеснява комуникацията между USS и внедрява услугата за откриване и синхронизация (DSS), дефинирана в стандарта ASTM Remote ID. Това включва две основни функции. Първо, тя дава възможност на USS да открие други USS, от които трябва да получи информация за полети и ограничения във въздушното пространство. Второ, тя предоставя механизми, които изискват от USS да докаже, че е запозната с тези полети и ограничения. Платформата InterUSS изпълнява тези функции, без да изисква лична информация и позволява на USS да споделят данни, само когато е необходимо. InterUSS е разработена от индустрията в консултация с регулаторните органи и органите по стандартизация по целия свят. Също така предоставя рамка за оперативна съвместимост в демонстрациите на ниво на технологична способност на NASA и пилотната програма на UTM на FAA.

„Дроновете и тяхната оперативна съвместимост представлява една от най-важните области на иновациите в технологичната индустрия“, заяви Майк Долан, вицепрезидент по стратегическите програми на Linux Foundation. „Ние сме щастливи да подкрепим платформата InterUSS и световната общност на разработчици за разширяване на операциите с дронове по целия свят.“

Фондацията ще използва модел на отворено управление, включително Технически консултативен съвет, състоящ се от различни технически заинтересовани страни в дронното пространство. Включването на проекта ще се определя от процеса на преглед и куриране, управляван от техническия съвет.

Тагове: , , , , , , , , , , ,