26 април, 2024

Двадесет години след създаването на най-високо оценената китайска технологична компания Alibaba, нейният създател официално отстъпи своя пост на председател. Още преди година Джак Ма обяви плановете си за оттегляне, но ето, че е вече факт.

Понастоящем Ма заема челното място на най-богатите личности в Китай, като състоянието му се изчислява на над 34 милиарда щатски долара, според класацията на Forbes. Въпреки оттеглянето му обаче компанията не само, че не се поклаща, но и завишава стойността си с 9.4 процента. Неговият наследник Даниел Дзанг ще има нелеката задача да изпълни доста висок таргет. Планът на компанията е, до 2036 г. Alibaba да създаде 100 милиона работни места, да поддържа 10 милиона бизнес структури и да обслужва 2 милиарда клиенти, като за момента те наброяват около 650 милиона, съобщават от Financial Тimes.

Въпреки огромните успехи на компанията му, Ма не винаги е попадал в челните места. Поуката на неговия живот е, човек никога да не се предава и да свикне с провалите. Неговият личен опит идва още от училищните години, когато е бил късан на редица тестове, дори не могъл да запише университет. Следователно прави проби в полицията, но от пет кандидата само той не попада в списъка. Друг лъч на надежда е, когато в неговия град отварят ресторант на KFC. Уви, от 24 души, които кандидатстват, той бил единствения не нает. Прави и 10 опита да влезе в Харвард, но не успява нито веднъж. Може би именно тази негова история с неуспехи прави логичен изборът му на занимание след оттеглянето. Джак Ма ще се занимава с филантропия, подпомагайки различни сфери като образование, бедност в селските райони и др.

Тагове: , , , ,