20 април, 2024

Още през изминалата година Ticketmaster и Live Nation обявиха плановете си за редуциране на времето, което прекарваме на опашката за концерт, чакайки охраната да провери билета ни. Но този план отскоро пробуди недоволство както в публиката, така и сред известни изпълнители.

Идеята е да се внедри изкуствен интелект, сканиращ лицата на всеки един от присъстващите на концерта. За тази цел, от Ticketmaster са обединили усилията си с Blink Identity – компания, разработваща софтуер за лицево разпознаване.

Технологията работи, разполагайки с базата данни от досиетата на полицията. Оттам нататък, лицата на хората биват сканирани, след което, софтуерът използва картографиране на лицето и неговата структура, като го съпоставя с данните и снимките от полицейските досиета. При съвпадение, рискът да ви изхвърлят от концерт, независимо, че сте си платили, е доста голям.

Софтуерът вече е изпробван, след като на концерт в Китай, мъж е бил арестуван, поради икономически престъпления. Проблемът на протестиращата вълна е свързан с потенциалното малтретиране на хора. Възможно е технологията да таргетира по погрешка, на база расови или религиозни характеристики. Освен това, нормалното поведение на публиката по време на концерт може да бъде сбъркано с агресия и вандализъм. От организацията за защита на правата Fight for the future, алармираха също, че подобни грешки в изчисленията на софтуера ще доведат до създаване на досие на някого, обвинен грешно. Съответно, в базата данни на правителството въпросният човек ще бъде с черна точка, следователно по-лесно таргетиран за други концерти и мероприятия.

Тагове: , , , , ,