19 април, 2024

Възможно ли е да предвидим кой ще е следващият голям хит? Е, изследователи от от Университета в Сан Франциско успяха благодарение на “Machine Learning” модели. 

Първоизточника на идеята е предишен проект на екипа, който класифицира песните по жанрове. На учените им хрумва идеята да използват Spotify данните, достъпни за софтуерни разработчици за свои цели… Когато след време на дневен ред идва дискусията “Всички песни от класациите звучат еднакво”.

Вероятно това е заключение, до което всички ние сме стигали в определен момент от живота си. Този извод, обаче, вдъхновява изследователите да анализират сходствата между песните и да се опитат да насочат познанията си към това да познаят следващата песен на топ позиции в музикалните класации. Моделът представлява логистична регресия, която разпределя данните в категории “хит” и “не-хит”, като включва още няколко подхода – невронна мрежа, поддържаща SVM и радио честотност (RF) и анализ на темпо, гръмкост и т.н.

По темата изследователите коментират: „Хитът „Old Town Road “на Lil Nas X току-що бе излязъл от нищото и вече беше на върха на Billboard Hot 100. Кай и аз се чудехме дали компютърът може да предскаже неговия пик в чартовете, или дали това е просто един успешен хит сингъл. Това, което започна като един финален за обучението ни проект, завърши с покриването на всички най-модерни модели за обучение и анализ на голям набор от данни – и всичко това, за да получим отговора на въпроса “Това ще бъде ли хит?”.

SVM архитектурата успява достигне най-високата степен на точност (99,53%). Представете си само колко ще се улесни процеса по създаване на песни от топ чартовете! 😉 

Тагове: , , , , , , , , ,