19 април, 2024

Galaxy Gold и двойните дисплеи осигуряват безпроблемно сгъваемо изживяване, което потребителите очакват от Samsung. Какво прави технологията на компанията и устройствата различни? Как дивелъпърите ще се адаптират към новия технологичен подход? На въпросите публично отговориха вицепрезидентът на отдел Стратегически R&D партньори (Дж. Парк) и вицепрезидентът на Framework R&D Group (С. Йонг) в Samsung Electronics’ Mobile Division.

По-голямото е по-добро!

Със своя 7.3-инчов Infinity Flex дисплей Samsung за пореден път заявява “По-голямото е по-добро!” – и ние сме съгласни. За екипа на компанията е било ключово да тества по колко различни начини е възможно да трансформира вида си е едно сгъваемо устройство. Смартфон или таблет? Защо не е и двете – отговорът е пред нас. Край на местенето от телефона към таблета заради новия епизод от сериала ни.

Парк споделя: „При Galaxy Fold не просто екранът е по-голям, но и устройството е оптимизирано за използване с две ръце. Един от примерите е, че функцията за разделяне на клавиатурата позволява на потребителя да пише удобно, когато държи устройството в широк вариант, в две ръце. Нещо повече, бутонът на камерата плавно се променя, когато телефонът се превключи от портретен в пейзажен режим, а “Home” бутонът може да бъде подравнен от двете страни на екрана, така че потребителят да не трябва да премества ръката си, за да го достигне. „

Машина създадена за мултитаскинг!

 Благодарение на иновативните решения App Continuity and Multi-Active Window устройството отваря път и към неограничен мултитаскинг, който ще улесни работата и на най-заетите хора! 

Ако пък сте гейминг фен, Multi-Active Window ви дава възможност да стартирате приложения като YouTube, за да гледате геймплей видеа докато играете. Освен това прави лесно балансирането на множество задачи, включително чаетене с приятели, сърфиране в мрежата и гледане на изображения и видео.

Смела визия!

Galaxy Fold демонстрира една смела визия за бъдещето на технологичните устройства. Компанията предвижда свят, основан на хардуер и приложения, осигуряващи повече достъпност до съдържание, мултитаскинг и изобилие от мобилни приложения.

За да помогнат за осъществяването на тази визия, разработчиците на Samsung работят в тясно сътрудничество с Google и други основни партньори, за да обогатят екосистемата на Galaxy Fold с нови популярни приложения и услуги. Екипът за разработка успя да оптимизира стотици най-често използвани приложения за устройството Galaxy Fold – в това число YouTube, Facebook и Microsoft Office.

Йонг, и Парк описаха партньорството на Samsung с Google като ключово за установяването на плавен и ефективен процес на оптимизация на приложенията за Galaxy Fold.  Йонг сподели: „Създадохме съвместна работна група с Google още в самото начало на процеса на разработка – оттогава съвместно градим сгъваемата екосистема.“

Предизвикателното в задачата за разработчиците на софтуер е създаването на безпроблемен преход, при който потребителят отваря устройството си, а приложението, което използва на преден план преминава към оптимизирания си вид към по-големия екран – и то без да спира или рестартира!

Друго предизвикателство за екипа идва от ограниченията, които Android  налага при традиционния мултитаскинг, при който при отваряне на второ приложение, първото неизбежно спира своята работа. За да реши този проблем, екипът на Samsung си сътрудничи с Google за създаването на изцяло нова система с много прозорци, оптимизирана за по-големия екран на Galaxy Fold. 

В полза на дивелъпърите 

С реализацията на всеки нов компонент на сгъваемия UI на Galaxy Fold Samsung и Google започнаха да разработват framework, необходим на разработчиците да тестват и оптимизират своите приложения за новото устройство.

За целта тестови лаборатории са създадени в Корея, САЩ и Китай, в които Android разработчиците имат шанс да се запознаят със сгъваемия потребителски интерфейс на устройството и да актуализират своите приложения. За да отвори вратата за повече разработчици за иновации в тази сгъваема екосистема, Samsung пуска и редица лесно достъпни онлайн ресурси, включително „лаборатория за дистанционно тестване“, която се поддържа от Google, и позволява тестове чрез виртуално Galaxy Fold устройство и емулатор.

„Планираме скоро да разширим нашите тестови лаборатории, за да създадем повече възможности за разработчиците да обогатят екосистемата на Galaxy Fold с динамични приложения.“ – съобщи Парк.

 Бъдещето е в сгъваемото

В резултат на тясното сътрудничество на Samsung с Google, като се започне от най-новата версия на Android – Android 10, иновативните App Continuity и Multi-Active Window ще бъдат включени като стандартни функции за сгъваеми телефони. Комбинацията от големия дисплей на Galaxy Fold и бързите скорости на 5G ще революционизират начина, по който използваме ежедневните приложения.

Като заключение Йонг каза: „Щом Android 10 се разгърне и се наложи като новия стандарт за Android устройствата, повече разработчици ще имат предвид потребителите на сгъваеми телефони при разработването на приложения. (…) Крайната ни цел е да вдъхновим потребителите за едно иновативно мобилно изживяване.“

Макар, че разработчиците работят бързо и имат голям ресурс, за да направят оптимизацията, ако все пак вашето любимо приложение все още не е фит за Galaxy Fold, вградената технология за “оптимизиране на приложението към смартфона” ще дойде на помощ! И то само с един клик. Какво повече? Готови сме за сгъваемото бъдеще!

Тагове: , , , , , , ,