26 април, 2024

Забраната на Huawei да продава телефони в САЩ може да доведе до нов удар върху китайските производители. Предстоящият модел P30 Mate може и да не разполага с Google апликации.

Припомняме, че забраната се случи през месец май и бе превантивна мярка с цел по-добра сигурност. Доналд Тръмп изрази притеснението си, че китайското правителство има хора в Huawei, които използват устройствата на компанията за събиране на информация. От Huawei отрекоха, но въпреки това, от Google няма да подпишат лиценза за използването на техните апликации. Това значи, че новият телефон на китайските производители няма да поддържа Youtube, Maps, Google Play Store, Pay, Search.

Без тези базови приложения, които потребителите използват всеки ден, телефоните на Huawei ще станат по-малко привлекателни. Възможно е да се използват телефони и без Google, но трябва да се измисли начин, позволяващ тегленето на приложения и без Play Store. Huawei не възнамеряват да се отказват от Android OS, поне не докато имат зелена светлина да използват все още тази операционна система. Но в случай, че и това им бъде забранено, тогава ще вложат усилията в разработването на своята собствена Harmony OS.

Тагове: , , , , ,