24 април, 2024

В месеца, в който всички говорим за пожара в горите в Амазония и спекулираме с процентите изгорена горска площ, много медии обърнаха повече внимание на темата “Екология”. Време е да върнем вярата ви в чисто бъдеще, като споделим с вас едно страхотно откритие, което е малка, но страхотна стъпка към автоматичното почистване на планетата ни с впечатляващо висока успеваемост.

На бял свят идва технологична разработка, която сама разпознава боклук и го изхвърля с помощта на подхода на машинното обучение. Тя е дело на изследователски екип от Индия и впечатляващото в нея е, че освен практична, тя е и много евтина! Дали това не е предшественика на WALL-E от популярния анимационен филм на Disney?

Системата използва конволюционни невронни мрежи и роботизирано тяло, включващо камера, захващачка и “чекмедже за отпадъци”. Тя бързо локализира отпадъка, анализира изображенията и класифицира боклука, изчислява позицията му, отправя се към него чрез микроконтролер и го събира чрез изчисления за разстоянието между обекта и “рамото” на роботчето.

Откритието си има работещ прототип, който за момента може да събира до 100-200 гр. боклук. Амбициите на екипа са изобретението да събира 2-3 кг. боклук, преди изпразване на чекмеджето. Системата е в състояние да работи и обработва 3-4 кадъра в секунда с Raspberry Pi и открива боклука в реално време с 90% успеваемост (успява и да различи ценност от боклука с над 95% успеваемост).

 

Тагове: , , , , , , , ,