27 април, 2024

Едни от най-атрактивните игри определено са тези от жанра на puzzle platformer. Разполагате с един герой и единственото, което трябва да правите е да тичате напред-назад, да прескачате препятствия и да се катерите в средата на някоя ненатоварваща Вселена. Ако се чудите какво да играете, как да се отпуснете след края на работния ден, DevStyleR ще ви препоръча 5 puzzle platformer игри с приключенска натура.

Най-напред ще започнем с Inside. Играта е толкова увлекателна, че е напълно възможно да я превъртите за 2 часа. Освен ако не умирате прекалено много. Но определено препоръчваме да се играе наведнъж. Може би не е отпускаща, а по-скоро подтискаща и мрачна, но въпреки това, успешно създава атмосфера, от която не бихте искали да излезете. Освен, че сюжетът остава мистерия до самия край и реално не знаете нищо за вашия персонаж, нито от какво бяга, целия мрак наоколо носи изключително усещане за дистопия. Със сигурност, играейки я, ще усетите, че нещо не е наред със света. И нека отбележим, освен страхотната минималистична, но говореща толкова силно графика, музиката и звуковият дизайн на Inside са просто съвършени.

Говорейки за отпускане пред екрана, следващата игра е Little Nightmares. Още една, в която нямаме никаква идея какво точно се е случило на малкото дете с жълт дъждобран, така че да попадне в тази гадна среда. Но, както и в предния случай, това е част от чара. Гадното, всъщност е в плюс на изграждането на цялостното настроение, което играта носи. Деформираните същества, от които бяга детето са зловещи, особено когато се появяват изведнъж в приглушеното осветление. Мислим, че това е основната причина играта да е хорър. Сред плюсовете ѝ са изпипаните и добре измислени детайли в игровия сюжет – толкова добри, че няма да ги кажем.

This War of Mine е военна игра за оцеляване. Разполагаме с няколко героя, които можем да контролираме. Затворени сме в къща и идеята на играта е да оцелеем с подръчните материали до края на войната, но от голямо значение в процеса е, че не всички от героите, които контролираме, разполагат с военен опит. Нещата се усложняват постоянно, затова е необходима намесата на добра стратегия. This War of Mine е вдъхновена от обсадата на Сараево през ‘92-’96 година в босненската война.

В класацията попада още една военна игра. Valiаnt Hearts ни отвежда в Първата световна война и никак не е трудно да се привържем към играта. Приятната ѝ визия, напомняща на анимация и комикс едновременно, по никакъв начин не издава тежестта на историята, която постепенно се развива пред очите ни. Войната започва и едно семейство е разбито. Преглеждайки историята на всеки един от героите чрез прочита на писмата, които изпращат помежду си, ни въвлича в екзистенциален замисъл около мрака на една война. Основните персонажи са възрастен мъж и неговото куче. Те минават през ада, за да оцелеят и да се завърнат при семейството си. Бихме казали, че финалът на Valiant Hearts е един от най-депресиращите, на които сме попадали.

Unravel е една от най-красивo създадените игри от жанра в последните години. Докато предходните разполагат с отличителна концептуална хубост спрямо сюжетите си, то изяществото на Unravel идва от натуралната ѝ и непринудена хубост. От игрите, чийто артуърк бихме си поставили за тапет на десктопа. В началото ни се представя героя Йарни, който е направено от прежда коте. Основният инструмент, чрез който Йарни се придвижва е именно неговата прежда. Той я използва като въже, което му помага да придърпва отдалечени предмети, да се катери нависоко, да се захваща за различни обекти. И въпреки топлотата на играта от своето начало, създаващи усещане за лежерност, Йарни следва да премине през мрачни и натъжаващи места с токсични отпадъци, боклуци, ръждясали машини и т.н. Но дори и въпреки тях, цялостната аура на играта носи едно приятно усещане за топлосърдечност.

Интересни хора са скандинавците. Три от петте игри в класацията са създадени от малки скандинавски студия. Inside, например, е от студиото Playdead в Копенхаген, като до този момент имат само две игри. Ако сте фенове на мрака, определено проверете и Limbo.
Little Nightmares е игра на Tarsier Studios, базирани в Малмьо. Unravel e също създадена от шведско студио – Coldwood. This war of mine е произведена от полското студио 11 bit studios. Да кажем, че Полша попада в Северна Европа и до тук класацията ни има определен модел по който се движи. Valiant Hearts е създадена от Ubisoft, но съвсем не трябва да съдим по комерса. И все пак, ако търсите нещо интересно в което да се въвлечете, Devstyler ви препоръчва малки студиа от Северна Европа.

Почетно споменаване

За свежест на класацията ще се върнем по алеята на спомените и ще поставим Duke Nukem поредицата, защото игрите в нея са забавни. Играта е класика не само в платформър жанра, но и в мултиплейър и FPS. Duke Nukem Manhattan Project е играта, в която главният екшън герой е изправен пред война с мутанти, които са окупирали Манхатън, заради експериментите на лудия учен Морфикс. Огромни хлебарки, алигатори и традиционните за играта прасета ще се изправят пред Duke Nukem. Той ще трябва да ги избие до крак…

Тагове: , , , , , , , , , , , ,