20 април, 2024

Изследователски екип от японския университет Keio, достигна до интересно изобретение. Опашка робот, закрепяща се за кръста на човек.

Вдъхновена е от мобилността и балансът на животните от семейство котки, които използвайки опашките си като стабилизатор не изпитват затруднение в катеренето и тичането. Идеята на технологията е да улесни възрастните хора, както и тези с двигателни, мускулни проблеми и проблеми с баланса, като не им позволява да губят равновесие при извършването на различен спектър от физически действия.

Dubbed Arque е еднометрова опашка, която променя своята посока в зависимост от тази на човека. Например, ако човек се наведе наляво, прикрепената за кръста му опашка ще поеме надясно, следователно, ако се наведем надолу, опашката отива нагоре.

Робо-опашката използва сензори, както и четири изкуствени мускула, а чрез компресирания въздух, успява да се премести в осем различни посоки. Изобретателите имат желание да я направят още по-маневрираща, така че да служи и в повече приложения. Подходяща е не само за възрастни хора, но и в генерален план, като спомагателно средство за извършване на тежка работа – например в помощ на складови работници, които трябва да пренасят тежки кашони със стоки и продукти. Употребата на Dubbed Arque би улеснила тяхната работа, укрепвайки стабилността в кръстните мускули, които при повдигане на тежести биват силно експлоатирани.

Тагове: , , ,