25 април, 2024

Новите frameworks на Google са интересен тренд, особено тук на Балканите. Ефтимис Сарбанис се е заел със задачата да популяризира тези технологии и за целта стартира срещи в Атина по темата.

Разкажи ни повече за тази идея. Сам ли ще организираш събитията и кога ще започнат?

Аз единственият организатор на Flutter Athens Meetup засега. Създадох тази група, за да събера на едно място всеки, който се интересува да знае повече за Flutter, но и да сформира специализирана общност в Гърция. Групата не е само за разработчици, но и за всеки, който се интересува от тази нова технология от Google и иска да я анализира от своята гледна точка.

Колко е голяма общността в Атина? Има ли много разработчици, свързани с Flutter и Dart, защото, можем да кажем, че тези технологии са чисто нови?

Групата има около 100 членове в първите 2 месеца от създаването си. В момента няма много разработчици, които създават приложения във Flutter. Виждам, че групата най-вече привлича вниманието на мобилните разработчици, които в момента създават приложения с други кросплатформени рамки, като React Native, Ionic и Adobe AIR. И така, трябва да кажа, че усещането ми е, че повечето от членовете ни са сравнително нови или напълно нови за Dart и Flutter.

Колко често се срещате? Къде?

Първата ни физическа среща е на път да се случи на 3 октомври 2019 г., но мисля да направя няколко онлайн сесии преди това.

Колко хора участват в потребителските групи? Какво е съотношението мъже: жени?

Досега 58 от нашите членове са RSVP за първата ни среща и почти всички са мъже.

Мислиш ли, че хората от твоята страна са свикнали да посещават такива групи? Интересуват ли се от тях?

В Гърция има много популярни срещи на технологии. Мисля, че хората тук имат голям интерес да участват в подобни срещи.

Какво е новото във вашата общност? По отношение на технологиите и на общността?

Flutter нараства с всеки изминал ден, а с него и неговата екосистема. Отблизо наблюдавам компилациите на Flutter отвъд Android и iOS. Уеб компилацията наближава критичната си маса и ще бъде обединена обратно към главното репо на Flutter в рамките на годината. Но компилация от Desktop все още няма.

От гледна точка на общността, помогнах на Хайлел Корен да създаде flutterx.com, който има за цел да обедини ресурсите на Flutter на едно място, но бъдете настроени, защото има много повече функции, които слизат по пътя.

Как поддържате групата потребители – кой ви финансира? Има ли членски внос?

Групата е напълно безплатна и засега разходите ѝ излизат от джоба ми.

Всичко самоинициатива ли е? Планирате ли да станете част от глобална единица на такава общност?

Никога не знаеш. Вече се свързах с някои GDG в Гърция, за да си помогнем взаимно да разрастнем нашата общност и знанията на Flutter. Моята цел е да направя Flutter известен в Гърция и да стана толкова популярен или дори по-популярен от другите фреймуърците на кросплатформите. Тази група е съвсем в началото, но никога не знаем как ще се развият нещата.

Какви събития и големи конференции следвате и се опитвате да присъствате?

В Крит се появява голямо и основно събитие за Flutter, наречено FlutterExp, което ще бъде част от седмицата на Singularity Festival в Ираклион.

Други събития, които ме интересуват са Flutter Conf в Марбея Испания и Flutter Europe във Варшава Полша. Използвам уеб сайта на Flutter Events, за да бъда в крак с всички събития около мен.

Планираш ли да посетиш България?

Посещавал съм България няколко пъти, когато бях по-малък. Бих се радвал да го направя отново.

Как хората могат да се присъединят към потребителска група или да поддържат връзка с теб?

Всеки може да се присъедини към нашата група за срещи на нейната страница и разбира се. Аз съм на разположение в Twitter на @efthemess и можете да следите моите статии в Medium и в уеб сайт.

 

Тагове: , , , , , , , , ,