31 януари, 2023

Тринадесетото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика тъкмо приключи в град Кещей, Унгария. Домакините посрещнаха 254 участника от над 40 отбора от цял свят, включително българския, като наши отбори участват ежегодно от 2011 г. насам. Съставът на националния отбор е от петима ученици от най-горните гимназиални класове – 11 и 12 клас. Традиционно учениците успяват достойно да преборят конкуренцията в трудоемките задачи, разделени в три тура: теоретичен, анализ на данни и наблюдателен.

С един златен, три сребърни и един бронзов медала се окичи българският национален отбор по астрономия и астрофизика на церемонията по награждаването. Носител на златното отличие е Георги Александров, което го прави двукратен златен медалист, след като се представи страхотно и на миналогодишното издание на олимпиадата.

Българският национален отбор бе в състав:

Георги Александров, 12 клас, СМГ – златен медал
Любомир Шойлев, 12 клас, ППМГ Бургас – сребърен медал
Петър Димитров, 12 клас, НПМГ – сребърен медал
Стефан Иванов, 12 клас, ППМГ Бургас – сребърен медал
Владимира Иринчева, 12 клас, ПЧМГ София – бронзов медал

Ръководители на отбора и този път бяха: Никола Каравасилев, учител по физика и астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“, и Захари Дончев от ИА с НАО към БАН.
Георги и Владимира бяха част и от тазгодишния отбор на Международната олимпиада по физика в Тел Авив, от където завоюваха съответно сребърен и бронзов медали.

През октомври предстои и 24-ата Международна олимпиада по астрономия в Пятра Нямц, Румъния. Стискаме палци на нашите участници!

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,