26 април, 2024

Изследователи, отговарящи за киберсигурността в компанията Check Point Software Technologies, демонстрираха за нов начин, по който ransomware вирус може да създаде немалки тревоги на потребителите. 

Специалистът Еял Иткин, работещ в CPST, прави показно, в което дистанционно заразява DSLR камера с вируса, който криптира всички снимки и видеа. Toй казва, че стандартният PTP протокол е идеален метод за имплантиране на заразата в камерата. Не е удостоверен и може да се използва както чрез USB, така и чрез Wi-Fi. 

Колкото до устройството, което причинява щетата – стига то да е с инфектиран Wi-Fi Access Point, може да достигне навсякъде. 

Еял Иткин прави демонстрацията на Canon E0S 80D, но не отхвърля възможността по същия начин да могат да бъдат заразени и други камери. Най-вероятният изход при евентуална зараза е хакерите да изнудват за известна сума пари, казвайки, че след това ще отключат достъпа до информацията на SD картата. 

От Canon вече са изработили patch, който би трябвало да се справи със сигурността, но предупреждават потребителите да не влизат в непознати и несигурни Wi-Fi мрежи, както и да изключват интернета, когато не се използва. 

 

Тагове: , , , ,