20 април, 2024

Xrdesktop е проект с отворен код. Той е проектиран да ви позволява да работите с традиционните среди на работния плот, като GNOME и KDE, но в VR.  Тази програма се създава с подкрепата на Valve, които отдавна поддържат Linux със своята Steam игрална платформа. Компанията е отговорна за проекта OpenVR, интерфейс за програмиране на отворени VR приложения.

Xrdesktop не е единственият проект, който се стреми да преодолее разликата между VR и десктопа. Например, Safespaces е 3D/VR работна среда за Arcan. Но както признават, дори разработчиците на Safespaces, това може да напряга очите ви.

Разбира се, xredesktop също е незавършена работа. За да го подкарате безпроблемно със съществуващия X11/Wayland compositor/window, се нуждаете от специфичен графичен драйвер и някои настройки с GNOME и KDE.

Все пак това е стъпка напред за VR да работи добре с Linux. По този начин няма да е необходимо да стартирате специален VR композитор. Имате възможност за огледало на съществуващите прозорци в XR [разширена реалност] и за синтезиране на вход на работния плот чрез XR действия. Разполага с режим на наслагване, при който прозорците на работния плот се наслагват върху всяко друго работещо VR приложение.” Можете да намерите инструкции за инсталиране на xrdesktop Wiki.

Тагове: , , , , , ,