19 април, 2024

Поради насъбралите се прожектори около гласовия асистент на Apple, Siri, и неговото записване на лични разговори под претекст “quality control”, от компанията обявиха прекратяване на grading системата на този етап.

Проблемът възниква, след като в Guardian се появи информация, че външни от компанията наемници, следят за качеството на работа и начинът по който Siri сортира информация и комуникира, т.е. подслушват проведената комуникация между гласовия асистент и потребителите.

Бивш наемник по контрола върху качеството на Siri споделя, че е ставал свидетел на разнообразни разговори и ситуации. От битови ситуации и хора, споделящи лична информация до такива, осъществяващи сделка за наркотици или правещи секс.

Неведнъж се говореше и за случайните включвания на Siri, след като припознава някоя близка до тази за активиране дума. Дори и без необходимост от услугите на Siri в даден момент, не пречи тя да подслушва и да записва разговор, което пък значи, че е възможно и въпросните наемници да чуват в този момент.

Не се знае какво количество записи точно са изслушани от служителите. Тяхната цел, реално, е да подсигурят информация за качеството на асистента, както и преслушвайки записи, да разберат на какъв принцип Siri се включва без да е повикана. Все пак става дума за нарушаване на лични данни – между потребителя и Siri.

В основата на тревогата е, че хората, отговарящи за анализирането на информацията, дори не работят за Apple, а са външни трети лица. Така или иначе, те трябва да спазват правилата за конфиденциалност на Apple, но потребителите са останали в неведение как функционира цялата система на работа – никой не им е казал.

Отговорът на Apple ще бъде под формата на софтуерен ъпдейт. Освен прекратяването на grading процеса с трети лица, компанията ще опита да изкара на светло контрола по качеството на Siri. Предстоящата стъпка е въвеждането на доброволен grading. Потребителите ще бъдат запитвани дали искат да участват в quality контрола, като лично и информирано дават своя принос.

Тагове: , , , , ,