19 април, 2024

Шест от шест: Всеки от състезателите на Международната олимпиада по математика се прибира с медал, а страната ни е в челната 20-ка в отборното класиране

Шест десетилетия след като се поставя началото на международните олимпиади по природни науки с тази по математика, 60-ата Международна олимпиада се проведе в гр. Бат, Великобритания между 10 и 21 юли. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес – а резултатите на българските национали всяка година са впечатляващи. Шестима български представители и тази година мериха математически сили с над 600 ученици от 112 други отбора от всички краища на света.

И тази година резултатите са налице – България е на 19-о място в отборното класиране, като и всеки от състезателите се завръща с медал. Българският отбор бе в подмладен състав, но това не му попречи да се представи отлично, завоювайки 5 сребърни и един бронзов медал в изключително тежката конкуренция.

Иво Петров, ученик в 11 клас на СМГ направи истински подвиг и в рамките на две седмици спечели два сребърни медала от международни олимпиади – първо по физика от състезанието, проведело се през 7-15 юли в Тел Авив, а сега и по математика.

Съставът на националния отбор по математика спечели следните отличия:

Евгени Кайряков, 11 клас, СМГ – 28 точки, сребърен медал

Иво Петров, 11 клас, СМГ  – 27 точки, сребърен медал

Борислав Кирилов, 9 клас, ПЧМГ  – 27 точки, сребърен медал

Кьонг До, 10 клас, СМГ  – 27 точки, сребърен медал

Кристиан Минчев, 11 клас, ППМГ Бургас  – 26 точки, сребърен медал

Кристиян Василев, 12 кл, ПЧМГ – 17 точки, бронзов медал

Ръководители на отбора на МОМ 2019 са гл. ас. д-р Станислав Харизанов (ИИКТ, ИМИ – БАН), гл. ас. д-р Стоян Боев (НБУ) и проф. Петър Бойваленков (ИМИ – БАН) в ролята на наблюдател.

Състезателните дни бяха 16 и 17 юли, като всеки от тях включва решаване по 3 задачи – общо 6 за двата дни. Церемонията по награждаването се проведе на 21 юли, а българският отбор се прибира още на следващия ден, 22 юли вечерта. Евгени, Иво и Къонг са ученици на СМГ с учители Илиана Цветкова и Ваня Данова. Борислав и Кристиян са ученици на ПЧМГ с учители Ирина Шаркова и Таня Стоева. Кристиан е ученик на ППМГ Бургас с учител Гергана Николова.

Тагове: , , , , , , ,