25 април, 2024

Какво може да се случи, когато прекосяваме границата на китайския град Ксинян? Естествено, ще ни проверят документите, принадлежностите, ще поискат телефоните ни.
Какво става след като предадем мобилните си устройства на граничната полиция?

В близките дни в интернет се разпростря мълвата, че граничарите инсталират spyware в устройствата на хората, навлизащи в територията на Ксинян. Параноична превантивна мярка срещу всеки потенциален враг на идеализма. Очаквано, първото нещо, което му хрумва на човек е, може би страх от тероризъм – но не само. Въпросното приложение сканира над 70 000 файла от телефонното пространство, преглеждайки за всякакви интересни за китайското правителство улики.

Доколкото е известно за iPhone-ите, полицията разполага със специална машина към която ги свързват, докато за Android OS решението е в приложение, което не само сканира, но и събира данните. Контакт-листи, телефонни обаждания, SMS-и, инсталирани приложения, файлове, снимки, видеа, имейли, публикации или данни, водещи до връзка с Ислямска държава, снимки на Далай Лама, цитати от Корана, както и… японски метъл групи. Можем да предположим, че те влизат в графата на музикален тероризъм.

И все пак, това деяние остава меко казано спорно от правна гледна точка. Не се знае от колко време китайското правителство практикува този шпионаж, не се знае и колко време пази данните на туристите и как ги използва. Може да се спекулира, може да се намесят и теории на конспирациите. Ако турист бъде уличен в нещо, изчезва от опашката и… не се знае къде точно отива и какво се случва с него. Според Human Rights Watch, около един милион мюсюлмани са прибрани в лагери за “политическо образование”.

Фактът за това колко е спорна тази инсталация на апликацията за източване на данни е, че взимайки телефоните на туристите, митничарите се скриват в друго помещение. След като приключат със задачата, те изтриват приложението. Случаят става известен, след като граничната полиция забравя да изтрие приложението в някои устройства.

Тагове: , , , , , , ,