20 април, 2024

След миналогодишните два инцидента с Боинг 737 MAX, коствали живота на 346 души, компанията продължава да бъде проверявана от Департамента по правосъдие и Федералната авиационна администрация на САЩ.

Пилоти от ФАА са забелязали проблем с обработването на данни от летателния компютър. От Боинг не отричат за наличието на такъв, но все още не са предоставили решение. Според тях, ако чипът в компютъра, отговарящ за контрол на полета се повреди, това ще се отрази на задната перка и най-вероятно ще доведе до накланяне на носа на самолета (нещо, което пилотите са забелязали в симулатора). По думи на Дейвид Лермонт, консултант по авиационната безопасност във Flight Global и бивш пилот от ВВС, неяснотата около проблема ще доведе до по-дълго забавяне в завръщането на Боинг 737 MAX, което се очаква да се случи в края на годината. Засега, цялата партида е спряна от употреба.

Може би няма необходимост от подменяне на части, защото се счита че проблемът е софтуерен и единствено има нужда от поправяне. Спестяването на финанси от страна на производителите може да е ключът към отговора. От Боинг са наели аутсорс индийска фирма за изграждане на софтуера, без фирмата да има предишен опит със самолетни софтуери. Учудващото за всички е, как такава компания, вероятно най-големият производител на самолети, носещ славата си за изтънченост, би могла да рискува с фирма, нямаща компетентност в конкретната сфера. Това води до спекулации, че е възможно нископлатени софтуерни инженери, взимащи по 9 долара на час, да са отговорни за случилото се. Индийската компания HCL е била наета за написването на кода, по спецификации на Боинг, но дали не е било по-добре директно инженерите на Боинг да се занимаят с това?

Министерството на правосъдието в САЩ е изпратило и призовка до Боинг, изисквайки представяне на документи за производството на 787 Dreamliner, поради опасения от некачествена работа и заобикаляне на някои от правилата. Още през 2013 партидата бе спряна, поради два случая с прегряване.

 

Тагове: , , , , , , , , , ,