20 април, 2024

Честотният диапазон на света се разширява както на практика, така и във фантазиите ни. Ето че сме на финалния праг от актуалността на 4G мрежата. На някои места следващото поколение е вече тествано и се усвоява. Други тепърва изпробват мащаба на петата генерация, но едно е сигурно – от следващата година тя ще стартира своето присъствие в редица държави, заедно с вече съществуващите 3G и 4G. Това ще означава, че където и да се намираме, онлайн връзката ни ще далеч е по-силна.

Скорост

Стартираната вече на няколко локации в Щатите 5G мрежа, достигна скорост от 1.4 GBps в Чикаго, което е в пъти повече от теоретичния максимум на 4G, възлизащ на 300 MBps, според изданието Techradar. От другата страна, в Лондон, границата за сега е 550 MBps. И все пак – това са тестове. Реалната скорост може да достигне 10 GBps, дори двукратно повече. Местонахождението, обаче, също е от ключово значение. Например, съществува сериозна разлика в скоростта в зависимост от това дали се намирате в центъра на Чикаго, или в покрайнините. Но така или иначе, колкото и да е по-слаб сигналът, във всички случаи ще е по-силен от този на 4G.

Дори и най-големите приложения, игри с тежка графика, филми с високо 4K качество, могат да бъдат изтеглени за секунда, а стриймингът е чист, без изнервящо “lag”-ване. За сравнително по-малките по обем програми, апликации и т.н. – с големина 50-100-200 MB – вероятно телефонът ви дори няма да покаже изтеглянето. Просто ще изпише “download completed” още с натискането на бутона.

Примери и възможности

Високата скорост определено ще разшири пространството на виртуалната реалност. Можем да очакваме сериозна промяна в геймърския свят. Например, високото ниво на графика и геймплей няма да бъдат проблем за VR стриймингът. Играейки “Call of duty”, ще имаме възможността да бъдем “вътре” в играта с изцяло триизмерно преживяване. Да се надяваме, че това няма да доведе до случаи на посттравматичен стрес…

Друго интересно, което може да си представим e трансформация в музикалният бранш. Може би 5G мрежата плюс VR, плюс няколко 360-градусови поставени камери, ще могат да ни изпратят на концерт на която и да било наша любима група в света. Естествено, музикалният бизнес би изгубил от това, и то в частност изпълнителите. Но, за да е максимално реалистично, камерите могат да се поставят на различни места из концертното помещение. Ако искаме да гледаме концерт, ще нужно да заплатим в зависимост от зоната, в която искаме да бъдем. Защо не? Напоследък все повече групи и фестивали пускат лайв стрийминг онлайн.

Дали, също така, 5G мрежата няма да изиграе ключова роля в еволюцията на самоуправляващите се автомобили. Обменът на информация между умните коли и умните пътища ще става в пъти по-бързо. Поради големината на информацията вероятно петата генерация няма да е достатъчна, но със сигурност ще бъде прецедент. Може би в следващите генерации – 6G, 7G и т.н. ще се достигне до сериозен контингент от хора, “управляващи” самоуправляващи се коли. И ако автоматичните скорости са създадени за улеснение на шофьора, то най-голямото улеснение в бъдеще ще бъде шофьорът да не шофира.

Сигурно е, че 5G мрежата ще завладее света и комуникациите. Медии, здравеопазване, промишленост и т.н. Промените няма да дойдат веднага, телефонните производители тепърва ще се преориентират към нови модели, поддържащи 5G мрежа. Има и държави като Сингапур, за които 5G тестовете предстоят. Но, със сигурност малко по малко ще отведат към бъдеще, в което всичко е свързано в IoT системата.

След това?

Следва 6G. Вече се състояха конференции и се правят планове за появата на шестата генерация, въпреки че петата още не се е установила. Важно е да се отбележи, че дори 5G мрежата да е планирана за навлизане през 2020 г. все пак ще изминат няколко години, преди да бъде напълно усвоена. Т.е. за 6G може да се говори единствено с хипотези на този етап и дори и учените не могат да бъдат сигурни какво точно би могло да представлява. Което е забавно, защото преди известно време американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър, че не иска по никакъв начин САЩ да изостават от технологичното развитие. Именно това e причината да апелира за въвеждането на 5G и дори 6G в Щатите.

Досега са съществували много въпроси относно необходимостта от разрастването на мрежите. Защо 4G, след като има 3G мрежа и т.н. Но въпреки това сме на ръба да използваме 5G. Т.е., по утъпкания вече модел, е почти сигурно, че след 10 години ще има тестове за 6G мрежа.

 

Материала подготви: Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,