24 април, 2024

Италианският юрист Томазо Фригерио създаде стартъпа за уеб защита AreaWFI. Той разказа защо работи по интегрирана система, за да направи интернет по-приятно място.

Каква е твоята история? От къде започна всичко?

Учил съм в класическа гимназия, а след това взех диплома по право от Миланския университет. Любопитството ми и желанието да анализирам неща ме постави в позиция да преоценя целия свят на интернета, който ни се предлага днес. Създадох AreaWFI, за да направя нова интернет визия, в която човекът да бъде в центъра. Това разрешава на интернет само истински и личен обхват. Правата, законът и дигиталният свят са в AreaWFI – всичко в една интегрирана система. През всичките 3 години от развитието на стартъпа ми следвах компютърни науки, за да стигна до целта.

Какво се случва в интернет сега? Защо работиш по тази система?

Днес интернетът не е “навигация в добри води”. Има много проблеми, не само относно сигурността, но също и използваемостта. Когато беше създаден World Wide Web, загубен беше личният контакт още в началото и това е един от най-големите казуси във всички дигитални проблеми. Без точно и лесно упътване и използване потребителят, свързан с интернет, ще бъде винаги проблем.

Ти си адвокат, нали? Може ли да ни разкажеш повече за патентите и авторските права над софтуерите и устройствата?

Да, практикувал съм право и го правя от 9 години, след като завърших университета – криминално и гражданско право. Патентите и правата са много важни, за да се организира качеството на дигиталния пазар. Когато хората ми говорят за отворен код, аз им отговарям, че предпочитам да говоря за “отворен ум”. С това съм искал да кажа, че интернет услугите с високо качество са важни за постигане на резултат. Интернетът е само един за всички и това е важно да подобряваме всяко дейност, която правим в него. Собственикът на продукт също е важен, защото е човек, който знае, къде е започнала идеята. Да се говори с повече хора пък е важно за разработката, но хората не могат вземат индивидуални идеи и индивидуални нужди и просто да променят призмата на цял проект. Например, ако говорим за интегрирани системи и построяване на еволюция в WWW. Авторските права и патенти трябва да се уважават, защото те са част от хората, които ги разработват.

Бъдещето на IoT е много светло. Съгласен ли си с това твърдение? Има ли нещо, което да те притеснява?

Мисля, че когато говорим за IoT, трябва да обърнем голямо внимание към още елементи и трябва да осъзнаем, щом интернет има проблеми със стабилността и сигурността сега, представете си колко по-големи ще станат, когато се свържат още повече устройства и повече потребители станат активни за заявки и услуги. Мисля си, например, качеството на интегрираните системи като AreaWFI трябва да е съобразено с технологичната общност. Когато говорим за интернет на нещата, отбелязваме, че електричеството също е включено. Защото проблемите в интернет могат да бъдат прекъснати, спирайки мебелите с електроенергия, но без тях много неща, които обикновено правим, трябва да бъдат прекъснати и това е невъзможен сценарий.

Може ли да ми опишеш индустрията за технологични продукти в Италия? Има ли достатъчно възможности за стартъпи?

Италия е страна с добри възможности и креативни хора, но все още няма добра, отворена и систематизирана мрежа за бързо и лесно развитие на пазара, нито за нови компании, които да растат лесно.

Каква ще бъде следващата голяма иновация в технологиите?

Обикалям света, за да презентирам моя стартъп. Посетих много нови компании и ги поразпитах за техните продукти и услуги. В Лас Вегас, например, видях голяма презентация за интернет на нещата и изкуствен интелект. За мен големите неща, които трябва да се правят, са сигурност и лична употреба на услуги. Ден след ден увеличаваме скоростта на данните и броя на хората, които са свързани. Ако от една страна мислим за автономни технологии и добавена реалност, от друга страна трябва да се питаме коя е границата между реалния и виртуалния свят, за да прогресираме към по-добър истински живот.

Ще дадеш ли някакъв съвет на младежите, които искат да се занимават с интегрирани системи?

Познавам дигиталния свят, хардуера и софтуера. Знам как работят. Учил съм от емпиричен подход и гледах как работят останалите. Така че мога да кажа “open mind before open source” и се опитайте да работите с хора, които са способни да създават диалектика. Само работата в хетерогенна група е възможна и по-лесно определя еволюцията, защото има интегрирана визия за бъдещето.

Тагове: , , , , , , , , , ,