13 април, 2024

Третото издание на EuPhO отново донесе успех на всички български състезатели – един златен, два сребърни и два бронзови медала

Между 31 май и 04 юни 2019 г. в Рига, Латвия, се проведе третата по рода си Европейска олимпиада по физика. Български отбор участва от самото начало, а тази година латвийската столица послещна над 150 ученици от 30 държави. Всеки от петимата наши физици се представи достойно и се прибира с по медал.

Тази година българският отбор завоюва следните страхотни отличия:

  • Георги Мирославов Александров, 12 клас, СМГ – златен медал
    (двукратен от 2019 г. и 2018 г.)
  • Александър Проданов, 9 клас, ППМГ Казанлък – сребърен медал
  • Александър Кръстев, 12 МГ Варна – сребърен медал
  • Владимира Иринчева, 12 клас, ПЧМГ София – бронзов медал
  • Иво Петров, 11 клас, СМГ – бронзов медал

Ръководител на отбора бе гл. ас. Нено Тодоров от ФФ на Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Концепцията на Европейска олимпиада по физика (EuPhO) е подобна на реални изследователски ситуации, с кратко описание на проблемите и изобилие от възможности за творчески решения. Състезанието се провежда в два дни. През първия ден в рамките на 5 часа се решава една експериментална задача от три части. Вторият ден продължава с теоретичен кръг, в който се решават три задачи.

През 2017 г., на първото издание на EPhO в Естония, всеки български състезател се завърна с медал – един сребърен и четири бронзови медала. През юни 2018 г. още пет медала спечелиха физиците в европейската надпревара в Москва – един златен, два сребърни и два бронзови. Това лято, между 7 и 15 юли, в Телв Авив предстои и 50-тата юбилейна Международна олимпиада.

Тагове: , , , , , , ,