24 април, 2024

На официална церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ бяха отличени победителите във финала на 19-то издание на Международния конкурс по програмиране CodeIT.bg (2018-2019). В състезанието участваха над 200 състезатели от 17 държави. Конкурсът се организира от софтуерна компания Мусала Софт под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

За поредна година най-старото частно състезание по програмиране в света събра едни от най-блестящите млади таланти в София. Участниците в CodeIT бяха от различни държави, сред които Сърбия, Хърватска, Украйна, Румъния, Северна Македония, Египет, Индия, Република Южна Африка, Иран, Русия и други.

За първа година състезанието излъчи двама победители – Мартин Копчев, 9 клас при ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово и Антъни Господинов, 11 клас в ПМГ “Атанас Радев” и Школа по информатика „Шикови“, гр. Ямбол.

Победителите бяха наградени от Красимир Манев – почетен председател на журито в конкурса, една от водещите фигури в ИТ културата в България и по света и един от създаетлите на еJOI – Младежката олимпиада по информатика. Елена Маринова, Президент на Мусала Софт и водещ на церемонията сподели: „CodeIT е част от консистентната политика на Мусала Софт за инвестиции в образование. Състезанието има традиции в България и печели все по-голяма популярност извън пределите на страната. За нас и партньорите ни срещата с най-талантливите в състезателното програмиране е вдъхновение. Щастливи сме, че сме част от тяхното развитие като бъдещи световни технологични лидери.“

Традиционно всяка година финалистите в Международния конкурс по програмиране CodeIT имат възможността да се срещнат с известен гуру на състезателното програмиране. Специален гост тази година е Скот Ву от САЩ, завършил Харвард, трикратен златен медалист на IOI, а през 2014 година печели първо място в олимпиадата. Скот Ву връчи наградата на победителят в CodeIT Junior.

До финала достигнаха дванадесет състезатели от основното и петима от младежкото CodeIT класиране. Грамоти и награди на всички финалисти бяха връчени от академични,  институционални и бизнес партньори на състезанието.

Класиране на 12-те финалисти от Сезон 2018-2019:

1 място:  Мартин Копчев (Габрово, България)

1 място: Антъни Господинов (Ямбол, България)

3 място: Алекса Плавшич (Крагуевац, Сърбия)

4 място: Душко Обрадович (Сомбор, Сърбия)

5 място: Иво Карагьозов (Варна, България)

6 място: Виктор Кожухаров (Русе, България)

7 място: Виктор Лучич (Сомбор, Сърбия)

8 място: Даниел Данаилов (Ямбол, България)

9 място: Андрей Орап (Кременчук, Украйна)

10 място: Румен Михов (Ямбол, България)

11 място: Андон Тодоров (Благоевград, България)

12 място: Слави Георгиев (Русе, София)

Класиране CodeIT Junior 2018-2019:

1 място: Юлиян Славчев (София, България)

2 място: Кръстан Драганов (София, България)

3 място: Неманя Майски (Сомбор, Сърбия)

4 място: Дениз Потурлиев (Плевен, България)

5 място: Атанас Димитров (София, България)

Тагове: , , , , , , ,