19 април, 2024

Светозар Иванов e софтуерен архитект във phyre и един от главните виновници за реализирането на продукта. Вдъхновен е от възможността да създава стойност и да улеснява ежедневието на хората. Светозар е номиниран за програмист на фокус от своя колега Красимир Казаков, CTO във phyre.

Причината да го номинира е неговото изключително високо ниво на професионализъм, отзивчивостта и загрижеността, с която се отнася към колегите си, вниманието към детайла и уникалното чувство за хумор и способност да разказва истории.

Кого номинирате за „Developer на фокус“?

Светозар Иванов, софтуерен архитект във phyre.

Каква е причината да го номинирате?

Неговото изключително високо ниво на професионализъм, отзивчивостта и загрижеността, с която се отнася към колегите си, вниманието към детайла и уникалното чувство за хумор и способност да разказва истории.

Опишете неговите професионални качества.

Отговорен, упорит, отзивчив и винаги подхожда с внимание и търпение.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Ежедневно.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Спокоен, отзивчив, трудолюбив.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Да, взима.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Широко скроен характер и слуша всякаква музика, дори и по-модерна такава. Често се наслаждава на тишината и спокойствието, особено когато се е концентрирал над работа. Обича да чете.

Интересува ли се от гейминг?

Не.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

Android, но може да бърничка по OS-a. Не го прави, но само знанието, че може го кара да чувства контрол.

Какъв е стилът му?

Спортно, удобно е.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Java.

Какви са качествата, които носиш в себе си, които ти помагат да се изградиш като професионалист?

Най-ценното нещо, което според мен притежавам като качество е това, че съм отговорен. Не мисля, че съм моделирал това качество нарочно, просто винаги съм го носил в себе си. За всичко, което прави човек, без значение в работа или извън нея, той е отговорен първо пред себе си и после пред останалите.

Например, когато правя ремонт вкъщи аз съм отговорен за това да осигуря на майсторите необходимите материали и напътствия за ремонта, за да може той да бъде свършен добре. Отговорността да свърши работа води и до това човек да помага на колегите си.  Това нещо ми е било от полза редица пъти в работата ми и ми е докарвало много позитиви и възможности за развитие, без дори да съм ги търсил. Много е важно, обаче, човек да помага безкористно!

Какви трудности срещаш в ежедневието си?

Един от проблемите, които напоследък се убеждавам, че е от най-сериозните, които хората срещат принципно в живота си е комуникацията. Имам предвид по-скоро липсата на такава или нейното неглижиране.

Много често този проблем е провокиран от това, че хората имат конкретни задачи, бързат да ги свършат и често неглижират възможността да обсъдят детайли около конкретен проблем. Понякога 5 минути повече отделени за обсъждане на даден казус, могат да спестят часове в разрешаването му. Пак ще дам пример с ремонт на дома. Една сутрин, след като бързах да стигна в офиса рано сутринта, набързо обясних на майстора  как искам да ми подреди плочките у дома. Вечерта се оказа, че не се бяхме разбрали, човекът беше разбрал, че едната стена я искаме без плочки. Моя беше грешката, че претупах нещата, тъй да се каже.

Как протича един твой ден и как успяваш да приоритизираш задачите си?

Обикновено ставам рано и започвам да работя още на закуска – около 8:00 часа, преди да се придвижа до офиса. Много внимателно избирам първата си задача, тя обикновено е сред най-важните за деня и се посвещавам напълно. Виждам всичко по-добре, сутрин, “на свежа на глава”, ако съм допуснал грешка мога да я забележа много по-лесно, тъй като нищо не ме разсейва от работата, която върша. Това е моята формула и за мен тя работи много добре. Отделям около час и половина за сутрешния си работен цикъл, след това се насочвам към офиса.

Средата, в която работя е много динамична и понякога, свързана с работа по много различни задачи заедно. В ежедневието си се стремя да бъда максимално полезен на колегите и да асистирам на екипа, за да можем заедно да прогресираме. Държа да отбележа също, че когато работата ти е свързана с работа в екип, то това приоритизиране е свързано с целите на колектива. Според мен много хора гонят лични резултати и искат да видят техния аутпут какъв ще е, но мисля, че личният прогрес понякога е свързан и с колективния.

След работата в офиса, 3 или 4 дни в седмицата се ориентирам към фитнес залата. Това обикновено се случва след 18 часа. Обичам да тренирам по това време, защото мускулите ми са заредени с достатъчно гликоген и имам необходимата сила, за да се справя с тежестите.

Какво те мотивира да работиш и да постигаш целите си?

Истината е, че всичко опира до самодисциплина и амбиция. Още от дете съм се научил на това и никога не съм имал сериозни проблеми с мотивацията. Когато реша, че искам да постигна нещо, просто го правя.

Разбира се, за това ми е помогнало и редовното спортуване, като държа да подчертая, че там целта ми е да поддържам себе си физически и психически здрав. Спортът, който съм избрал да практикувам любителски е Бодибилдинг и това, което ми харесва в него е доброто здраве което ми дава и като бонус добрата физическа форма. Както всяко нещо в живота така и при този спорт, ако го практикуваш правилно може да извлечеш достатъчно позитиви.

Конкретно за работата си бих казал, че това което ме вдъхновява са всички хора, които са решили да се развиват в индустрията и успяват да решат значими проблеми. Без значение какви точно и за кого, силата да знаеш, че си способен да направиш нещо, което може да подобри и улесни живота на някого е това, което всеки ден ме зарежда.

Това ли е причината да избереш разработката на софтуер като сфера на кариерно развитие и защо всъщност я избра?

Да, това е една от основните причини. Друго нещо, което много ми харесва е, че когато разработваш софтуер, много бързо можеш да видиш резултата от твоите усилия. Смятам, че няма човек на земята, който да не иска това да му се случи.  Също така за разлика от други професии, лесно може да коригираш резултата от работата си, в случай, че не си доволен от нея.

Ако си скулптор и отчупиш парче от статуята си – край с нея! При софтуера не е така, винаги имаш опция да промениш нещо. От друга страна, този процес по промяна може да стане безкраен, така че това е нож с две остриета.

Какви други хобита имаш и как обичаш да разпускаш?

Много обичам да чета. Харесвам художествена литература от всякакъв характер и в миналото си съм изчел купища криминални, мистериозни романи, фентъзи. В момента съм на вълна Айн Ранд. Обичам да чета, защото четенето ме обогатява и развива. Напоследък се интересувам повече от финанси, икономика и инвестиции, което донякъде се дължи и на работата ми във phyre. Принципно мисля, че човек може да живее добре и без да е в час с тези неща, но истината е, че искаш или не икономиката има огромно влияние над живота ти и познанието в сферата може само да ти помогне.

Тагове: , , , , ,