23 април, 2024

Разградското училище ОУ “Васил Левски” организира състезание по лего-роботика “РОБО СРЪЧКО”, което ще се състои на 31.05.2019г. /петък/ и ще се бъде в рамките на деня. До момента са заявили участие отбори от градовете: Варна, Русе, Търговище, Силистра, Дулово, Димитровград и Кюстендил.

Целта на състезанието е учениците да демонстрират знания и умения в областта на физиката и математиката, алгоритми и алгоритмично мислене, информатиката и информационните технологии, управление и рефлексия. В състезанието могат да участват ученици от първи до XII-ти клас, клубни и училищни отбори, в които децата изучават роботика.

Предвидени са три кръга на участие:

Първият е отборен, като тук отборите имат 1 час да сътворят лего-робот от нулата като използват описателна част на строене, която ще бъде дадена в началото на състезанието – стъпка по стъпка и да го програмират. След това да извърши определени задачи, които ще бъдат предоставени на участниците, непосредствено преди състезанието. След изтичане на времето жури ще провери правилно ли е построен роботът и как изпълнява своите задачи на поле с предварително зададени критерии. При наличие на индивидуални участници от различни градове – при тяхно желание също може да се сформира смесен отбор и той да участва в състезанието. Един отбор може да има минимум двама и максимум 10 участника.

Вторият кръг може да бъде както отборен, така и индивидуален. Тук участват отбори и индивидуални участници, които ще имат един час да си разглобят робота и след това да го превърнат в робот за сумо борба. Отборите ще имат право да тестват своите роботи и програми – преди да е изтекло времето. Позволено е роботите да бъдат управлявани както автономно – чрез програмиране, така и ръчно – посредством телефони или дистанционни устройства. След изтичане на времето започват директно сумо-борбите. Те ще се реализират чрез директна елиминация.

Третият кръг ще бъде за сръчност. Този кръг може да бъде както отборен, така и индивидуален. Отборите ще имат право да изберат двама участника, които да се състезават от името на отбора поотделно. Тук индивидуалните участници и отборите ще се състезават с предварително направени роботи, като ще трябва да преминат по трасе с препятствия и ще управляват роботите единствено с лего дистанционни устройства. Този кръг също ще бъде с директна елиминация.

След третия кръг ще започне и награждаването. Ще бъдат наградени с купи за първо, второ и трето място всяка категория.

Ако желаете да участвате, трябва да попълните формуляра. DevStyleR е медиен партньор на събитието, а подробна информация за участие ще намерите от администрацията на ОУ “Васил Левски” – град Разград.

Тагове: , , , , , , ,