25 април, 2024

Тази година за първи път в България ще се проведе European Cloud Infrastructure and CloudStack User Day. Събитието поставя фокус върху облачните инфраструктури и технологиите за тяхното управление, в частност софтуерна платформа за изграждане на IaaS (инфраструктура като услуга) – CloudStack.

Steve Roles от ShapeBlue, организатор на Европейската CloudStack общност и Ивета Петрова, маркетинг мениджър от StorPool, разказват повече за предстоящото събитие и създаването на CloudStack група в България.

Разкажете ни за общността? Кой е организатор? Какви хора обединява, на какви позиции?

Ивета Петрова: Европейската CloudStack общност събира на едно място хора с интерес към Apache CloudStack технологията. В потребителската общност участват CloudStack оператори, крайни потребители, софтуерни разработчици от различни организации и компании. Най-честите посетители на събитията са хора с професии системни администратори, инфраструктурни архитекти, технически директори или управители на IT компании. Това са професионалисти, които искат не само да научат нови неща, но и да колаборират с други експерти в областта и да изградят общност около технологията.

От компании или фрийлансъри?

Steve Roles: Повечето хора в общността са част от нея, тъй като използват CloudStack в своите компании. Въпреки това CloudStack е технология с отворен код, тя не е „притежавана“ от частна организация и общността отразява тази идеология.

Доста често събитията се посещават и от хора, които никога не са се занимавали с CloudStack, но искат да научат повече за технологията, или търсят алтернатива на друга технология, която вече използват вътрешно.

Кога основахте общността? Как се разраснахте и какъв брой сте днес?

Steve Roles: Европейската CloudStack общност е основана през 2012г. и провежда 4 срещи годишно в различни европейски градове. Общността все още расте и към момента има около 400 активни членове.  Бихме искали да отбележим, че европейската CloudStack общност е независима от международната Apache CloudStack общност. Глобалната общност, която се управлява от Apache Software Foundation, е глобалната организация, съставена от CloudStack софтуерни разработчици и потребители. Тя е няколко пъти по-голяма от европейската.

Ивета Петрова: Българската CloudStack група, от своя страна, едва сега прави първите си стъпки. По покана на software-defined storage доставчика StorPool, срещата на европейската CloudStack общност ще се проведе в България за първи път. Надяваме се да поставим основите на българската CloudStack потребителска група, както и да повиши познанията на българските IT специалисти за CloudStack.

Събитието ще бъде под надслов European Cloud Infrastructure and CloudStack User Day. По този начин се надяваме да привлечем хора, които имат интерес както към изграждането на облачни инфраструктури и управлението на виртуализации, така и към тези, които искат да открият нова и иновативна технология за cloud мениджмънт. A CloudStack e именно такава.

Колко често се събирате? Къде? Колко души сте? Какво е съотношението мъже:жени?

Steve Roles: Зависи от множество фактори, като избраната дата и локацията, например. Обикновено на срещите в Лондон присъстват между 40 и 50 души, но понякога са се събирали и над 100 души. За съжаление, като много от другите IT общности, европейската CloudStack общност е доминирана предимно от мъже.

Ивета Петрова: От друга страна обаче, на събитието в София очакваме и няколко дами. Един от нашите презентатори, които ще представят експертизата си в CloudStack, е именно жена.

Какво е новото във вашата общност? В технологичен план и около самите вас? Организирате ли събития?

Steve Roles: Apache CloudStack проектът наскоро пусна на пазара версия 4.12 на софтуера, с множество нови и вълнуващи функционалности. В следващите няколко седмици очакваме и версия 4.13, с още повече подобрения, която ще бъде и LTS версия на софтуера.

Как се поддържа съществуването на тази потребителска група? Кой я финансира? Има ли членски такси?

Ивета Петрова: Европейските събития са напълно безплатни за посетителите. Такива ще бъдат и българските. Нашата цел е да изградим общност, както и да развием уменията и експертизата на българските IT специалисти.

Разкажете ни повече за CloudStack технологията и нейното развитие през годините?

Steve Roles: Apache CloudStack е софтуер с отворен код, предназначен за внедряване и управление на големи мрежи от виртуални машини, като високо достъпна и скалируема IaaS платформа. CloudStack се използва от редица доставчици на услуги, за да предоставят публични облачни услуги, както и от много компании, за да изградят частни или хибридни облачни решения.

Cloudstack се използва от хиляди организации по целия свят и е изградил репутация на най-надеждната, стабилна, скалируема и лесна за инсталиране платформа с отворен код за IaaS (Infrastructure as a Service).

Къде ще се проведе следващата среща на общността?

Ивета Петрова: Радваме се, че можем да сме домакини на срещата на европейската CloudStack общност, както и че можем да създадем такава група в България. Всички, които искат да посетят събитието, могат да се регистрират.

Тагове: , , , , , , ,