20 април, 2024

Microsoft for Startups търси стартъпи! Джони Горман е ръководител на програмата за Западна Европа. Той обясни какви видове стартъпи подкрепя Microsoft и какво е определението scaleups за тях.

Какви стартъпи успяха да дойдат в България? И как Microsoft for Startups помага на стартиращите компании?

Дойдохме в България на Webit с 5 стартъпа. Те са на нашия щанд и всеки един можеше да се запознае с тях.

Какви технологии използват? От коя сфера са стартъпите?

Имаме финтех. Имаме изкуствен интелект. Компания, която се казва Smabbler, друга се казва FintechOS. Имаме компания, която се занимава с UI. Подкрепяме всякакъв вид стартъпи. Те са добре дошли при нас, в която и индустрия да се намират, но най-вече да са базирани на облачните технологии. Покрепяме компании с висок потенциал.

Какви са изискванията да се включиш в Microsoft for Startups? Например, ако сега предложа мой стартъп, как да се включа?

Microsoft for Startups е основана през 2011г. Това е първият път, когато компанията подкрепя предприемачи. През следващите 8 години програмата еволюира. През 2011г. бяхме фокусирани към стартиращи компании от ранното им развитие, MVT, ideation stage. Но след еволюирането на компанията сега сме се фокусирали към scaleup компании. Не казваме, че не подкрепяме стартъпи от всяко ниво на развитие, но ако искат дадена компания да вземе максимума от Microsoft, те трябва да са scaleup.

Какви съвети ще дадеш към стартъпите?

Важни са технологията и екипът. Ако си създал велика технология, ще имаш високо ниво на използване на тази технология и по този начин започваш да градиш добър екип, а след това да вземеш добро финансиране. Продължавайки да се развиваш, ще достигнеш нивото, в където ще те подкрепим и ние. Какво е scaleup за нас? Това е компания, която е наложила технология и развива страхотен екип около продуктите си. Тогава те са готови да разширят бизнеса си. Тогава Microsoft може да представи на компанията 3-4 корпоративни клиенти. Компанията трябва да има капацитета да се справи с тези корпоративни клиенти не само в собствената им държава. Ако този екип е достигнал това ниво, можем да ги наричаме scaleup. Можем да ги подкрепим по най-различни начини.

Тагове: , , , , , ,