25 април, 2024

Силвия Иванова е един от организаторите на технологичната общност с отворен код, която се фокусира изцяло около системата OpenNebula. Тя е маркетинг мениджър в компанията StorPool и разказа повече за технологията и развитието ѝ в България.

Разкажете ни за общността? Кой е организатор? Какви хора обединява, на какви позиции?

OpenNebulа е система с отворен код, предназначена за управление на публични и частни облаци. Използват я компании лидери на технологичния пазар като Akamai, Alcatel-Lucent, CentOS, BBC, Blackberry, China Mobile и много други, както и португалският хостинг PT Isp. В България част от потребителите на системата са – Imperia Online, Innologica, A Data Pro. Организатор и хост на общността в България е StorPool Storage – българска компания, която цели да се превърне в световен лидер на пазара за съхранение на данни.  Общността на OpenNebula обединява хора от различни нива на ИТ сферата – от системни администратори, до service managers, operation managers, software developers. На глобално ниво дори съществуват хора със свободни професии (freelancers), които използват OpenNebula с консултантска цел.

От компании или фрийлансъри?

В България, и не само, системата на ONE (OpenNebula) е популярна сред компании изграждащи и  управляващи облачни услуги, независимо дали са частни или публични и сред хостинг компании. С помощта на тази платформа, те лесно и бързо управляват виртуалните си машини и следят наличности.

Кога основахте общността? Как се разраснахте и какъв брой сте днес?

Първата среща на OpenNebula потребители и ентусиасти беше през 2016 година. Тогава в аудиторията имаше и много хора, които само бяха чували за системата и искаха да научат повече за нея. С годините съотношението на посетителите се запази и на срещите има, както настоящи потребители, които искат да видят какво ново предстои, така и хора, които искат или обмислят да започнат да използват OpenNebula.

Тази година ще бъде четвъртата по ред среща на групата.

Колко често се събирате? Къде? Колко души сте? Какво е съотношението мъже:жени?

OpenNebula TechDays се организира веднъж в годината, обикновено през май месец. Всяка година се събираме на различно място – били сме във Vivacom Art Hall, G8, тази година ще бъдем в Work&Share coworking space. Общността към момента наброява около 50 човека, като очакваме числото да расте. Съотношението мъже:жени е характерното за тази сфера – на около 50 мъже срещаме 2 жени.

Смятате ли, че българите са свикнали с наличието на такива групи? Имат ли интерес към тях?

Смятаме, да. Когато хората се интересуват от нещо, предстои им сериозен избор или работят с продукт, който харесват, те постоянно търсят информация. За настоящите потребители е важно да знаят какъв ще е road-map-ът на OpenNebula и да виждат, че продукта се развива. А хората, които са в процес на търсене имат нужда да видят и пипнат това, което мислят да интегрират в целия си бизнес. На хората им харесва да се обединяват по интереси и споделят опит и знания. Затова и подобни срещи, тип демонстрации, са полезни за тях.

Какво е новото във вашата общност? В технологичен план и около самите вас?

OpenNebula пуска нова версия средно два пъти в годината. Всяка версия съдържа подобрения и нововъведения, които трябва да се изучат и адаптират в съществуващите инсталации. Една от новостите, реализирани тази година от OpenNebula е управлението на LxD контейнери. StorPool е и дълбоко интегриран с OpenNebula. Със StorPool и OpenNebula всеки облак получава изключителна производителност (bandwidth, IOPS и latency), което позволява да се организират много повече виртуални машини на 1 хост. Комбинирането на двата продукта позволява безпроблемно увеличаване на капацитета при нарастващ обем на данни, по-висока производителност, както и повишена надеждност.

Организирате ли събития?

Да, всяка година, така наречените OpenNebula TechDays. На събитията винаги има представители на OpenNebula, които представят какво ново има или предстои в развитието на продукта и след това се отделя време за демонстрация на системата. Всеки, който желае може да има достъп до OpenNebula през неговия компютър и с помощта на експерт от техния екип (OpenNebula cloud developer) да тества и проиграе сценарии свързани с неговата работа. Накрая на срещите винаги отделяме време за бира и разговори.

Как се поддържа съществуването на тази юзър група? Кой финансира? Има ли членски внос?

Атмосферата е съвсем неформална и приятелска. Няма членски внос и всеки, който пожелае може да се включи безплатно. Дори насърчаваме потребителите да канят свои приятели и колеги, да се запознаят с OpenNebula, за да популяризираме един хубав и добре работещ продукт. Финансирането на събитията се покрива изцяло от StorPool.

Самоинициативно ли е всичко? Мислите ли да станете част от някакво световно звено на подобна общност?

Работим с OpenNebula вече 5 години. Самите те имат практика да организират множество локални OpenNebula TechDays с помощта на партньори и клиенти. През 2016 г. ни поканиха да организираме първата среща в България. След това съвсем естествено нещата се развиха, и ние поехме организацията на идните срещи и на общността. Относно световното звено. Всяка година участваме като генерален партньор на глобалната конференция на OpenNebula.

Как желаещите могат да се включат във вашата юзър група?

Желаещите могат да се присъединят към групата тук. А на OpenNebula TechDay ще представим новата версия OpenNebula Edge, както и 3 часов hands-on tutorial.

Тагове: , , , ,