25 април, 2024

Емил Георгиев е Golang Developer в Proxiad Bulgaria. Той вярва в максимата, че програмистът не трябва да бъде „роб“ на една технология, тъй като в света на програмирането проблемите са прекалено много и различни.

Кого номинирате за “Developer на фокус”?

Емил Георгиев, Proxiad Bulgaria, Golang Developer.

Каква е причината да го номинирате?

Трудно ни е да опишем накратко хилядите причини, заради които номинираме Емо! За това решихме да споделим трите най-основни такива, които неговите колеги споделиха:

„Изключително отзивчив. С него се работи лесно и ефективно! – Радослава Славова, Team Leader;

„Уникален човек, приятел и колега, с когото е забавно да се работи!“ – Борислав Петровски, Golang Developer;

„Той е добър програмист и колега, на който може да се разчита.“ – Александра Ветцева, Product Owner;

В същност Емо е един от най-отзивчивите хора, които сме срещали! От него не може да очакваш излишни приказки, въпреки това винаги ще те поздрави, ще те попита „как си“ и ще ти се усмихне леко свенливо и чаровно. Емил е любимец както на хората в Proxiad Bulgaria, така и на клиентите, по чиито проекти работи.

Опишете неговите професионални качества.

Емил умее да прави светкавично бърз и ефективен анализ на проблемите, които възникват в процеса на работа, а това му помага да намери бързо решение. Добър програмист, изпълнителен и сериозен отборен играч. Колегите му го описват като професионалист, който винаги анализира всеки проблем детайлно, а стратегиите му за решаване винаги са успешни. Емил е от онзи тип хора, които винаги подкрепят думите си с действия – той сам е решил да се захване с изучаването на Golang и към днешна дата доста успешно развива и надгражда уменията си, превръщайки се в неповторим специалист в сферата си!

Разкажете ни повече за него като личност.

Емил е изключително чистосърдечен и добър човек, общува безпроблемно с всички, винаги услужлив и опитващ се да помогне, забавен, подхождащ с усмивка и спокойствие към ситуациите в живота. Той никога не повишава тон. Винаги се изразява структурирано и с аргументация. Емо е любознателен и винаги готов да научи нещо интересно за различни сфери.

Емо в общински приют за кучета с. Горни Богров

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Емо е групата на ранобудниците, които идват първи в офиса. Първата му работа е да прегледа задачите си за деня, който стратегически е разписал още в края на предходния работен ден. След сутрешното приоритизиране за деня Емо отделя 30-40 минути, които отделя да прочете нещо ново. След сутрешните ритуали започва активна работа, която е свързана предимно с проектиране и имплементиране. Емил ползва обедната почивка за да отскочи до фитнеса, физическото здраве е много важно за него! Той смята добрата физическа форма, която те поддържа винаги енергичен и ментално фокусиран, помага за фокуса при изпълнението на всички задачи. С наближаването на ранния следобед обикновено той вече е привършил с всички задължителни за деня задачи и започва отмятането на непредвидените такива: открити бъгове, които трябва да се отстранят, въпроси от колеги, кореспонденция и други.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Емо работи по различни проекти, най-вече свързани с разработването и поддържането на публични API-та, с които клиентите на най-голямата в Европа e-mail маркетинг платформа да се интегрират. Едно от най-големите предизвикателства, които стоят пред него в момента, е да разширяването на екипа от програмисти, който да поддържа тези API-та. Изграждането на екипа му включва и обучаване на стажанти, които са без никакъв опит в областта, а той самият се ангажира много тясно с техния обучителен процес и менторинг.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Тъй като е невъзможно да опишем уникалната личност на Емо само с три думи, решихме да споделим как ни отговориха колегите, до които се допитахме в офиса:

Взима ли участие в инициативи на компанията?

Освен да помага на екипа си, Емил винаги е готов да се отзове на молба от страна на HR отдела на Proxiad Bulgaria. Една от последни инициативи, в които той е бил част, е генерирането и избора на теми за “Sofia Tech meetup” – поредица от технологични лекционни срещи, в които се разискват различни казуси в програмирането на различни езици. Отделно той проактивно самоинициира проекти, с които се стреми да помогна на компанията. Например преди година той създаде списък с потенциални клиенти на Proxiad – компании от Западна Европа, които използват програмния език Golang и търсят програмисти с тази технология. Също така преди повече от година той създаде курс с разнообразни теми и задачи, по който и до ден днешен част от стажантите в компанията могат в рамките на няколко месеца да научат основни познания в програмирането, които да им позволят да се включат в екипа като Junior Developers. През годините Емо е помагал и за много други задачи, като например в търсенето на нови попълнения в екипа.

Какви са хобитата му?

Емо много обича да спортува и да пробва нови спортове. Свободното си време го прекарва със семейството и приятелите си.

Емил лятото на 2018 г. – Седемте рилски езера

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Емо обича да слуша много и разнообразна музика. Без предразсъдъци кой е изпълнителят или жанрът, в който се подвизава, важното му е да усеща музиката и да се припознава в текстовете на песните. За него те трябва да отразяват нещо познато от живота му.

Какъв е стилът му?

Емил предпочита да носи дрехи, които са му удобни. Той е винаги спретнат и добре облечен. Предпочита съчетанието между дънки и тениски или дънки и ризи. Като човек, който обича спорта и удобството, той залага на качествените маратонки или кецове.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

В миналото е започнал с Java, в последствие добавя и JavaScript, а в последните години активно коди на Golang. Емил вярва в максимата, че програмистът не трябва да бъде „роб“ на една технология, защото в света на програмирането има много различни проблеми, които се появяват ежедневно в процеса на разработка и затова има много различни технологии, които предоставят много различни решения!

Тагове: , , , , , , ,