24 април, 2024

“The future is private” – това е слоганът на новата F8 Developer конференция, на която Марк Зукърбърг представи нововъведенията във Facebook. Създателят на платформата обяви основните точки пред компанията:

  • Поверителни интеракции
  • Енкрипция
  • Намалена перманентност
  • Сигурност
  • Оперативна съвместимост
  • Сигурно съхранение на данни

Всичко това звучи добре, нали? Проблемът е, че с новите функционалности възникват много въпроси, които не са в полза на сигурността. Ама изобщо.

  • Facebook става Tinder

Facebook става Tinder с новата си функция “Facebook Dating” която ще бъде достъпна само през мобилно приложение. Тази функционалност е насочена към потребителите 18+ години, които трябва да си създадат отделен профил с информация само с цел запознанство. Тъй като темата на тази година бе “Privacy” от екипа уверяват, че информацията ще бъде кратка и основна, за да не разкрива прекалено много за вас… Но все пак ще включва име, възраст и информация за това, което търсите, кратко представяне и отговори на въпроси (онези нестандартни въпроси в профила, които наскоро добавиха в платформата). А да, както и GPS локация като превенция срещу кражбата на самоличност или т.нар. “catfishing”.

Опцията бе пусната тестово в Колумбия, което определяме като интересен избор за тест локация, особено когато се има предвид, че апликацията генерира съвпадения в близките 100 километра.

Какво е различното от Tinder?

  • В Facebook Dating нямате възможност да сменяте локацията си виртуално. Това означава, че всеки път щом пътувате ще трябва да верифицирате локацията си.
  • Без повече неудобни срещи – когато swipe-вате в приложението няма да попадате на хората от листа ви с приятели, т.е. внимавайте да не попаднете на бивш/а.
  • Можете да пишете на всекиго, независимо дали той ви е харесал обратно, но не можете да пращате снимки и видеа.
  • Възможно е позициониране на профила ви пред хората в групите, в които членувате и събитията, на които възнамерявате да присъствате или вече сте посетили.
  • С опцията Secret Crush потребителят може да селектира до 9 приятели, които в определен момент (при наличие на взаимно харесване) да разберат, че си падате по тях.  

 

  • Facebook Messenger за iOS се смалява с 20% Мерси, Swift!

Приложението ще заема по-малко от 30MB. Новата версия ще достигне до всички по-късно през 2019 г., като значителната промяна в размера се дължи на това, че всичко е пренаписано на Swift. Новият Facebook пък е изцяло пренаписан на React JS. Яко, нали?

  • Facebook Messenger на Desktop – връща спомени за Skype ерата

Приложението вече ще може да се ползва и като Desktop програма, която ни напомня за великите Skype времена, в които цялата комуникация се случваше на едно място, само в лични съобщения и кратко представяне.

  • Пълен редизайн на Messenger

Ако до този момент сте срещали трудности в това да научите някой роднина как да използва Messenger, то това не е случайно. Изобилието от опции – GIF изображения, игри, стикери, създаване на събития и т.н., е склонно да обърка потребителя. Затова с новия си редизайн Facebook залага на изчистен и прост дизайн. Не че всички опции ще изчезнат, но ще бъдат леко скрити от окото. На F8 от компанията обявиха, че главната им цел е да разпалят разговор, затова и на първо място в новото приложение ще бъдат активните приятели, които са на линия и чакат да започнат разговор. Watch Party-то вече също преминава и в Messenger.

Интересен ъпдейт забелязваме и във видеото премиерата на новия Messenger (вижте по-долу), в който посредством GPS карта виждате не просто къде са вашите приятели, но и какво правят – дали са вкъщи или пътуват за някъде, че даже и на колко процента е батерията им.

  • Забравете синьото!

Почти напълно заличаваме и синята гама. Запазената марка на Facebook се променя, защото интерфейсът преминава напълно в бяло, а добре познатото лого на компанията ще се променя спрямо профилната ни снимка.

И още…

Промените са много и тепърва предстои да разберем за всички от тях. Събитието ни подготви и за големи промени в Instagram приложението, което напълно ще промени своята визия. Остава да разберем дали всички тези функционалности няма да откажат много хора от съществуването в дигиталното пространство, както и дали няма да има обратен ефект върху болната тема за сигурността?

Тагове: , , , , , , , , , , , ,