19 април, 2024

Нова система наречена “IDAct” може да се свърже не само с около 14,2 милиарда „умни“ електронни устройства, но и със стотици милиарди предмети от ежедневието ни, които са останали извън IoT. Това са официалните сведения, които дадоха изследователите от Университета в Мичиган в своя NewsRoom и в научния им труд „IDAct: Towards Unobtrusive Recognition of User Presence and Daily Activities.“

IDAct е базирана на RFID технология или с други думи на радиочестотна идентификация, метод за автоматична идентификация и събиране на данни за предмети. За своя проект изследователите са използвали четци за радиочестотна идентификация и RFID тагове без батерия, които струват едва няколко цента. Резултатът е, че системата може да усети присъствието и движението на хората в една стая и по този начин да идентифицира движението на обектите толкова подробно, че да определи, например дали сте си взели хапчето днес или сте си приготвили вечеря. Така наречените “тагове” могат да бъдат прикрепени към почти всеки един обект под формата на стикер, а RFID четците могат да бъдат интегрирани в предметите от ежедневието ни.

RFID таговете вече са доказали своята ефективност, тъй като от години се използват за проследяване на обекти с цел предотвратяване на кражби. Тези тагове (или “етикети”) абсорбират достатъчно електромагнитна енергия от сигнала, за да излъчат уникален код, с който да се определи дали обектът е наличен или не. Тази технология, обаче, е подобрена с IDAct, тъй като той вече е в състояние да засече минимални колебания в сигнала, т.е. да разбере дали даден обект е преместен или дали човек го докосва. Обновената технология също така може да открие промени в електромагнитното поле на помещението, за да разбере дали има присъствие на човек наоколо. Сигналите след това се анализират чрез ML алгоритъм, за да се потвърди окончателно случващото се. В етапа на тестване учените извършват тази обработка на лаптоп, но се предвижда, че необходимият хардуер в някакъв момент ще бъде интегриран в самия RFID четец.

Екипът е тествал технологията, като е напълнил един апартамент с доброволци с поредица от RFID четци и след това е маркирал обекти за домакинство с таговете. Събрани са 26 часа данни от всяка стая – веднъж на празен апартамент и веднъж на пълното с доброволци пространство.

Алансън Сампъл, доцент по електротехника и компютърни науки в университета в Мичиган и автор на научния труд, очерта бъдещето на системата с думите: „Представете си свят, в който кутията ви с таблетки следи приема ви на лекарства, а чашата ви за вода наблюдава нивото ви на хидратация. Дори вашето килимче на йога ще бъде наясно с упражненията ви и може съответно да регулира осветлението, температурата и фоновата ви музика.“

Тагове: , , , , , ,