19 април, 2024

Знаете ли, че първата японска спортна кола е Honda S500, която се пуска в производство през 1963 г. Този модел дава началото на една нова ера в луксозните спортни серии. Днес новата генерация спортни коли от Страната на изгряващото слънце са с потресаващо жестоки технологии! Автомобилните производители са “опитомили” AI, за да забързат процеса на качествено производство. Все по-популярна става и идеята за напълно автономни коли, които да повтарят човешки действия, реакции и логика. Ако пък искате готини тех джаджи, които да подобрят изживяването ви на пътя, можете да се възползвате от ползите на гласовия асистент, мониторинг за сигурността ви, датчик, който следи за “мъртвата точка”, камери за задна, предна и всякакво друга видимост, както и паркиране от дистанция. Стане ли въпрос за енергия за задвижване изборът на бъдещето е сред електрически задвижвани превозни средства, хибридно задвижвани превозни средства и превозни средства с водородно горивни клетки.

Ние самите сме “За” електрическите коли на бъдещето, тъй като освен, че са еко съобразни, тези модели са с относително еднакви разходи по ремонт и поддръжка и значително улесняват нашия живот. На същото мнение е и Георги Митрович, организатор на JapFest – най-големият автомобилен събор у нас на японски автомобили.

Георги, с какво се занимавате?

Завършил съм ТУ – София като машинен инженер. В момента се занимавам с доста неща, като едно от тях е организирането на автомобилни събития, като най-голямото от които е фестивала за японски автомобили или по известен като Джап Фест.

Защо събор на японските автомобили?

Всичко започна през 2010 година, когато през Клуб Тойота България организирахме първия за времето си Тойота събор. Тъй като забелязахме, че интереса не бе достатъчно голям, от следващата година събитието започна да се провежда под формата на Фестивал за всички японски автомобили. Новата идея бе посрещната доста топло от феновете на марките. С годините Джап феста се превърна в най-голямото събитие в България за любителите на японски автомобили.

Какво е атрактивното в японските модели? Защо са по-различни?

Накратко – просто чувството вътре в колата е съвсем друго! Въпрос на избор и предпочитание.

В какъв формат ще протече тазгодишното издание на писта „Дракон“, Калояново?

Формата се запазва както и в предишните издания на феста, а именно, в съботния ден ще наблюдаваме драг и дрифт дисциплините, като новото ще е опцията да се заплати единична сесия за тези, които искат да покарат малко на пистата. Неделният ден е отделен аз по-подготвените автомобили и пилоти. Ще има и специални игри с публиката, на които те ще могат да се повозят на някои от предварително подготвените за целта автомобили. Също така ще бъдат изложени голямо количество редки автомобили, които могат да се видят единствено на феста.

Кой е най-екзотичният модел, на който сте фен?

Харесвам почти всички японски автомобили, но най-екзотичният за мен е Lexus LFA.

По ваши наблюдения, харесват ли ИТ специалистите високите скорости и бързите коли?

Определено към момента ИТ секторът е най-силно изразен сред любителите пилоти. За това има ред причини. По-интересното е, че автомобилният спорт донася висока доза адреналин за участниците и това спомага за откъсване от другата среда и значително намаляване на нивата на стрес у ИТ специалистите.

Какви технологии подобряват резултатите в тайм атак, драг и дрифтинг състезания?

Има редица технологии които подобряват резултати, следят в реално време доста параметри по поведението на автомобила. Все по-достъпни стават и приложения, които могат да запишат поведението и времето на автомобила в реално време.

Какви ще бъдат автомобилите на бъдещето?

Електрически, без съмнение!

Интервюто проведе Вяра Стефчева.

Тагове: , , , ,