20 април, 2024

Владислав Митов e Тech Lead Software Developer в MIRACL team на Questers. В компанията е по-познат като “Дяконът на програмирането”, който има простата задача “Да промени интернет!”. Успех, Влади!

Кого номинирате за „Developer на фокус“?

Владислав Митов, Тech Lead Software Developer в MIRACL team @ Questers

Каква е причината да го номинирате?

Влади е истински професионалист, страхотен колега и го заслужава.

Опишете неговите професионални и личностни качества.

Изключително добър програмист, който не прави компромиси с качеството на кода и на продукта. Без него екипът на MIRACL нямаше да съществува.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?

Спечелил е сърцата на всички ни. Редовно получава награди по този повод. 🙂

Разкажете ни повече за него като личност.

Влади има силата да ни сплотява като екип и да ни вдъхновява да вършим работата си по възможно най-добрия начин. Успява да извади най-добрите ни страни и да ни накара да се развиваме в името на една обща кауза.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Денят му започва с кафе и вода, продължава с отговаряне на всички получени имейли, а след това се захваща да нищи належащите в момента проблеми. Често прекъсва своите задачи, за да помага на останалите и затова остава след края на работното време, довършвайки нещата, които е замислил за деня.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Да промени интернет! Влади е отговорен за написването на голяма част от Go микросървисите на MIRACL. Той е участвал и в планирането и архитектурата на цялата ни система, включително и в писането на собствения ни microservice framework. Изкъсо следи за качеството на кода и спазването на добрите практики. Като стар gopher се грижи целият ни codebase да използва последните версии на Go и миграцията да става безболезнено. Освен това е написал почти целия ни CI suite и лично е изградил Kubernetes инфраструктурата ни. Наложил е политиката ‘Everything as code’ и е основен отговорник за това всичките ни процеси да са автоматизирани.

Влади полага големи усилия и в това постоянно да се развиваме като екип, да подобряваме продуктите и работата си.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Да, обръща внимание на всички ни и ако някой има нужда от помощ, помага, за да върви всичко по план.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Дяконът на програмирането.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Организира повечето инициативи в нашия екип. Редовно се събираме на бира, борд геймс, караоке с него на чело. Миналото лятото по негова инициатива работихме една седмица от морето. Да ни завиди човек 🙂

Какви са хобитата му?

Ски, катерене, туризъм, 4х4 офроуд, велосипедизъм, борд геймс.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Слуша рок, филмова музика и подкасти, пишейки кода на новия ни сървис.

Интересува ли се от гейминг?

Не много.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

Stock Android, за да е на ръба.

Какъв е стилът му?

Много готин!

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него/нея?

Go. Дори следващия месец ще бъде един от лекторите на събитие, което организираме на тема Go: A Brief Comparison With Other Languages & Examples In Production.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?

Преди около 2 години стаята ни се преобрази за един уикенд – белите скучни стени бяха запълнени с тематични, рисувани специално за нас, тапети; появиха се цветя на бюрата ни и всяко от тях беше изчистено, подредено и с подвързани кабели. Представете си физиономиите на всички от екипа, влизайки в стаята в понеделник сутрин и виждайки Влади с дизайнера ни Денис по анцузи, със запретнати ръкави, целите подпухнали, недоспали, ухилени до уши и повтарящи: „Трябваше да сложим една скрита камера да си видите физиономиите”. Да, и това беше негова идея и дело.

Тагове: , , , , , ,