20 април, 2024

Росен Петров е един от организаторите на Sitecore User Group Bulgaria. Той представи общността им, която организира събития в София.

Какво представлява вашата общност?

SUGBG е свързана със Sitecore и обединява програмисти и специалисти. Не съм сам като организатор и искам да спомена, че ми помагат Никола Гоцев и Георги Билюков. Групата беше създадена преди около 2 години и средно се събираме около 30 човека. Опитваме се да правим регулярни събития. Напоследък се стараем да правим всички наши презентации на английски, за да достигнем по-широка аудитория.

В какъв интервал от време организирате вашите срещи?

Първоначално интервалът беше на 2-3 месеца. Идеята е сега да зачестят. Миналия месец имахме събитие, което беше първо за тази година.

Какви са темите на срещите ви? Какви технологии се използват?

Програмният език е предимно C#, а платформата е .NET базирана. Все пак става въпрос за CMS уеб платформа. Има много Front-End, не е само Back-End Development. Но всичко се върти общо взето около Microsoft средата, защото технологиите, които те предлагат са основни при нас – от SQL сървър до езика за програмиране, дори сървърите, на които се хостват приложенията и всичко останало.

Обществото ви за напреднали потребители ли е ориентирано или и за начинаещи?

Платформата по принцип е Enterprise-ориентирана, а юзър групата е ориентирана предимно към професионалистите и тези, които се занимават с платформата в София. Идеята е, че това е една мрежа от групи. Иначе има такива групи по цял свят. Имаме съвместни събития и идват хора от други групи, като гости.

Кои са компаниите, които ви подкрепят или вие се издържате по някакъв начин?

Опитваме се да намираме спонсор за всеки един от срещите. На ротационен принцип се случват нещата. Компания, която се занимава с платформата и технологиите, хоства ивента сега, а след това е друга компания го прави. Това са компании като Hedgehog, SoftServe, FFW, Endava и други.

Тагове: , , , , ,