19 април, 2024

Когато погледнеш напред, в бъдещето, умът ти рисува картини и проектира своя реалност. Там съществуват добро и лошо, логични и невероятни неща. Има един въпрос, който винаги е бил актуален. До каква степен роботите ще станат част от живота ни и какво можем да очакваме от тях? Своята гледна точка сподели с нас Кирил Киров, участник в Media Academy.

Всепризната истината е, че машините трябва да са от полза на хората. За тази цел някой ги програмира, а техният притежател и приятел ги направлява, както родителите направляват своите деца. Всички тези хора допринасят за робота и съставят неговия “характер”, неговата “душа”. За какво говоря? Нека първо погледнем историята.

История

Роботи е имало още в Древна Гърция. Архит, древногръцки философ, създал механичен гълъб, който летял, задействан от пара. Говори се, че това е първият робот в света.

Във Византия и Древен Египет, втори век преди Христа, малки роботи актьори се изявявали на сцената сред звукови и светлинни ефекти. Херон от Александрия пресъздал по този начин дванадесетте Подвига на Херкулес.

През 1500г., Джианело Торианo създава механична фигура на монах. Фигурата се движи, повдига ръцете си, мърда главата и устата си сякаш говори. Роботът се казва „Молещият се монах.” Леонардо Да Винчи пък проектирал робот хуманоид. Няма доказателство да е реализирал проекта си. От друга страна имаме рицар в броня, който мърда главата си, става и сяда.

Но как ни помагат роботите днес? Роботиката се прилага в различни области. Машините са добри помощници за много дейности. Затова нека разгледаме тях.

Спасителите

Някои роботи са добри в търсенето оцелели след бедствия. Те съставят дигитална карта и описват рисковете.

„Събраната информация е много полезна за нас. Това е първата фаза от нашата акция и точно тази информация ни позволява, когато пристигнем през нощта или в дъжда, да планираме акцията си и да сме уверени, че хората ни са в безопасност”, казва пожарникарят Емануел Гиси.

Такъв тип роботи са били пуснати в акция след атентата в Световния търговски център през 2001г. След земетресението и цунамито в Япония, робот е проучвал щетите върху атомната централа във Фукушима.

Вакуумни роботи

Можеш да си спестиш малко чистене, ако си имаш един вакуумен робот вкъщи. Притежават различни функции за тази дейност. Натискаш и чакаш. Има роботи, които чистят басейни улуци, както и машини, които се задействат с телефона. Едно е сигурно, тези роботи са добри в почистването.

Чувствителни роботи

Чувствителни робити – странно, нали? Те притежават емоционална интелигентност и развиват характер. Със сигурност са честни и нямат задни мисли. Ето някои добри души, с които да се запознаем:

Линкс

Роботът вижда, чува, поздравява и прегръща. Привързва се към семейството. Долавя звуци, движения и разпознава лица. Той разпознава и разбира езика, на който говориш. Свири музика и танцува. Ако вдигаш купон, диджеят е уреден. Освен това е учител е по йога.

Бъди

Има лице, което изразява най-различни емоции. Чувствата на Бъди се пораждат като резултат от общуването му с теб. Може да е щастлив, тъжен, засмян, ядосан и показващ любов. Напомня ако имаш работа и те посреща, щом се прибереш.

Ромео

Той е висок 140см.и е създаден, за да помага на хора с увреждания. Освен, че им помага да се изкачват по стълбите, Ромео ги подсеща и за лекарствата. Той е мил и внимателен. “Ромео чете емоциите на хората, с които комуникира и ги адаптира към собственото си поведение. Ние не го виждаме като иконом, а по скоро като приятел компанион, който помага на свой приятел човек”- казва Рудолф Гелин, шеф на френската компания, създала Ромео.

Pepper

Роботът е общителен и умее да води разговор. Отговаря на настроението на човека срещу него. Разбира чувствата на хората. Често работи на рецепция или като консултант в магазин. В България, Pepper представя продукти на банка ДСК за градовете София и Варна. Pepper говори български благодарение на „Мусала Софт”.

Роботи в Медицината

Да Винчи

Прекрасно средство за подпомагане на медицинската практика. Ръцете на хирурга направляват тези на робота от конзола с помощта на 3Д камера. Умората за оператора е по-малка. Той решава какво се прави и Да Винчи изпълнява прецизно командите. Роботът разполага с функции за безопасност, които осигуряват по-голяма сигурност на пациента.

Робеър

Голямо грижовно мече, което може да пренесе пациент до инвалидната количка. Ако пациентът може да става, Робеър му помага да се изправи. Роботът е съставен от задвижващи устройства и сензори, направени от гума. Това олекотява движенията му и ги прави по-плавни. Робеър също така тежи 140 кг. Това е доста малко в сравнение с предшественикът му, който е бил 240кг.

Роботи във фабрики и производство

Използват се масово на такива места. Наистина понякога те заменят хората. В други случаи, както при Toyota, се случва тъкмо тъкмо обратното. След дълги години роботизиране, ръководителят проекти Митсуро Кауаи казва, „За да си майстор на машината, трябва да имаш знанието и уменията да я управляваш”.

Чи Хуанг, собственик на магазини за хранителни стоки и складове, роботизирал дейността на хората си в склада, но вместо да ги уволни, оставил ги да управляват машините.

Филмови Роботи

Терминаторът убива безмилостно в първа част и после става добър. В следващите филми Шварценегер помага на хората да се опазят от машините.

В “Аз Роботът”, армия ядосани роботи са подгонили Уил Смит и заплашват човечеството. Един от тях, Сони, е запазил добрия си нрав и помага на главния герой.

Чувствителният Андрю Мартин е пресъздаден от Робин Уилямс в „Двестагодишният Човек” по Айзък Азимов. Той прави роботите симпатични за нас. Други добри и мили герои са Рози от анимацията „Семейство Джетсън”, Чапи и Уоли. Нека не забравяме харизматичните R2 и Трипио. От „Междузвездни Войни”.

Е, толкова за роботите от мен…

Човешкият мозък е необятен. Креативността и науката постигат неща, които, използвани правилно, могат да ни помагат. Роботите са програмирани да изпълняват определени дейности с недостижима прецизност. Те могат да бъдат забавни и да правят компания. Изредените неща носят своите ползи, но има един най-важен елемент, без когото никой робот няма да прояви своите способности. Този елемент е човешкият ум.

Автор: Кирил Киров

Тагове: , ,