23 април, 2024

Ужасният инцидент с катедралата Нотр Дам в Париж може да се окаже само дребно предизвикателство пред силата на технологиите! Благодарение на американски историк на изкуствата, Андрю Талон, руините се превръщат в предишния си съвършен вид до най-дребния детайл. Това стана ясно, чрез уебсайта TruView Enterprise.

През 2015 г. професорът по изкуства е използвал лазери за изключително прецизно сканиране на катедралата. Благодарение на него, в този труден момент ние имаме почти перфектна цифрова реплика на готическата структура, която е качена като информация през октомври, 2017 г. Неговата работа и тази на лазерите могат да помогнат на всички архитекти, инженери и реставратори в акцията по спасяването на културното наследство.

Талон изучава готическата архитектура и чрез този проект се опитва да разбере как средновековните строители издигат някои от големите катедрали в Европа. Така той създава цифров 3D модел, пространствена карта на Нотр Дам, използвайки повече от един милиард измервателни точки. Запознайте се с модела от тук.

В изявление по темата Дан Едлсън, директор на фирмата STEREO за информационно моделиране на сгради, казва: “Ако (реставраторите) имат някакви въпроси за това как нещата са били построени преди това, те могат да прегледат сканирането и да измерят всяко едно нещо. (…) Сканирането е много точно представяне на нивото, което допреди няколко години никой не можеше да достигне.”

Изглежда, че Талън е поставил стативи с лазерен лъч на повече от 50 различни места на катедралата, за да събере данни и да получи пространствени характеристики за структурата на обекта. Едлсън сподели, че технологията е подобна на тази, която самоуправляващите се автомобили използват, за да идентифицират обектите около тях.

Други сведения от последните няколко часа твърдят, че работата по архитектурния обект ще бъде възстановена с помощта на невероятно точния 3D мапинг на Assassin’s Creed: Unity на Ubisoft.

Тагове: , , , ,